Viimases "Eesti esos" käis külas mitmeid kohalikke sportlasi (sealhulgas näiteks Mart Poom, Kristiina Šmigun, Andrus Värnik, Gerd Kanter jpt) ravinud ortopeed doktor Mihkel Mardna.

Kuidas elada võimalikult palju kvaliteetseid eluaastaid? Selle üle saates arutletigi. Kuna elukvaliteeti mõjutab väga tugevalt ka ülekaalulisus, tuleks seda elu vältel ikkagi jälgida.

Ülekaalulisus pole vabandatav

Paljud ülekaalus olevad inimesed toovad välja erinevaid põhjuseid, miks nende keha just sellises seisus on. Doktor Mihkel Mardna sõnul on loomulikult olemas erineva suurusega inimesi – mõni pikem, mõni lühem, mõni laiem, mõni kitsam, kuid ülekaalulisuse põhjus peitub ikkagi selles, et tarbitakse rohkem kaloreid, kui ära kulutatakse. See lihtne ja loogiline tõsiasi on ilmselt kõigile teada, ent siiani kohtame rasvumist vabandavaid valeväiteid.

Teine tõsisem vabandus, mille taha oma laiskust peidetakse, on tõsise haiguse olemasolu. Doktor Mardna sõnul on tõepoolest haiguseid, mis mõjutavad seedimiskiirust või häirivad muid seedimisega seotud protsesse ning seetõttu võib inimene kergemini kaalus juurde võtta. Ometi kehtib ka siin seesama matemaatikaseadus, et rasv meie luudele ei teki paljast õhust. See tuleb kaloritena ikkagi sisse süüa. Seetõttu on doktor Mardna sõnul inimesi, kes peavad oma kehakaalu säilitamiseks rohkem vaeva nägema.

Vabandused, vabandused, vabandused ... me kõik vabandame enda puudujääke millegagi välja, kuid tegelikult tuleb lihtsalt jalad kõhu alt välja võtta ja tegutsema hakata.

  • Kuidas elada õnnelikult vanaks?
  • Mis on inimkeha nõrgim lüli?
  • Kuhu areneb meditsiin tulevikus?


Kuula põnevat arutelu siit!

1x
00:00