22.06.2021, 16:00
Kaks retsepti | Grilliplaanid jäid viimasele minutile? Need kaks hõrku marinaadi päästavad päeva

FOTO:
Käes on aasta kõige valgemad ööd ja kohe on ukse ees jaanipäev. Kes otsib sel ajal sõnajalaõit või helendavaid jaanimardikaid, kes mitte, kuid kindel on see, et jaaniõhtu juurde kuulub kindlasti lõkke tegemine ja grillimine.
Jagame Sinuga täna Fitlap.ee toitumiskava toitumisnõustaja poolt koostatud marinaadiretsepte.
-Apelsini-sojamarinaadis kana grillitud köögiviljade ja küüslauguleivaga
Vaja läheb:
- 110 g broilerikoivatükke
- 45 g rukkileiba
- 4 g õli
- 40 g maitsestamata jogurtit (rasva 2,6%)
- 80 g paprikat
- 80 g šampinjone
- 100 g suvikõrvitsat
- 5 g mett
- 30 g punast sibulat
- küüslauguküünt
- tšillipipart
- sojakastet
- soola
- apelsinikoort ja mahla
Valmistamine:
- Võid kana marineerida paar tundi, kuid võimalusel pane see marinaadi jube eelmisel päeval, nii jääb lihale tugevam maitse!
- Sega kokku õli, mesi, sojakaste (portsu kohta 1 spl), riivitud apelsinikoor, purustatud küüslauk (jäta väike tükike leivale hõõrumiseks), tšillipipar ja veidike soola (arvesta, et ka sojakaste on soolane). Pigista juurde apelsinimahla (portsu kohta ca 1 spl).
- Aseta kanakoivatükid marinaadi sisse ning sega korralikult läbi. Pane külmikusse maitsestuma kuni 24 tunniks.
- Puhasta paprika ja koori sibul.
- Lõika suvikõrvits ca 0,5 cm paksusteks viiludeks ning paprika ja sibul suuremateks tükkideks.
- Poolita šampinjonid.
- Võta kana marinaadist välja ja aseta grillile.
- Pane köögiviljad kana marinaadi sisse ja sega korralikult läbi. Seejärel torka köögiviljad vaheldumisi grilltikule ja aseta grillile.
- Lõika leib tükkideks ning grilli kergelt mõlemalt poolt. Seejärel hõõru leib küüslauguküünega üle. (Võid soovi korral leiba ka lihtsalt niisama kõrvale süüa.)
- Sega jogurt soola ja meelepäraste ürtidega.
- Serveeri grillitud kana köögiviljade, küüslauguleiva ja jogurtikastmega.

Mustikamarinaadis kana kartuli ja värske salatiga
Vaja läheb:
- 105 g broilerikintsuliha
- 175 g kartulit (koorega)
- 3 g õli
- 3 g võid (rasva 82%)
- 5 g mett
- 30 g mustikaid
- 50 g rediseid
- 50 g lehtsalatit
- 50 g värsket kurki
- pipart
- soola
- valge veini äädikat (soovi korral)
- steviat (soovi korral)
Valmistamine:
- Võid kana marineerida paar tundi, kuid võimalusel pane see marinaadi juba eelmisel päeval, siis jääb lihale tugevam maitse.
- Vajuta mustikad kahvliga veidi puruks ning sega juurde mesi ja õli. Vala kaussi või säilituskarpi ning lisa sool ja pipar, sega korralikult.
- Aseta kanakintsuliha (pole vaja väiksemaks lõigata) marinaadi sisse, sega korralikult ja vajuta kana põhja, et see oleks võimalikult palju marinaadiga kaetud. Aseta külmikusse kuni 24 tunniks maitsestuma.
- Keeda kartul koorega peaaegu valmis.
- Lõika kartulile pikkupidi suur sälk sisse ning aseta sinna tükike võid. Maitsesta soola ja meelepäraste ürtidega.
- Keera kartul fooliumisse ning pane lõkkesse küpsema.
- Rebi kaussi lehtsalat, viiluta juurde kurk ja redis. Maitsesta soola, pipra, tilgakese valge veini äädikaga ning soovi korral lisa ka veidi steviat.
- Grilli kana.
- Serveeri grillitud kanakintsuliha lõkkekartuli ja värske salatiga.