Kõrvade puhastamiseks peab kasutama kõrvatikke

Otoloog Douglas M. Hildrew ja Yale Medicine kuulmis- ja tasakaaluprogrammi meditsiinidirektor kinnitavad, et kõrvatikkude kasutamine kõrvade puhastamisel on vale ja potentsiaalselt ohtlik.

“Kõrvakanal on projekteeritud isepuhastuvaks struktuuriks. Kõrv valmistab pidevalt vaiku, eemaldades niimoodi surnuid naharakke ning surudes liigse vaigu kõrvakanalist ise välja,” selgitab ta.

Lisaks on kõrvavaigul antimikroobsed omadused, mis hävitavad bakterid enne, kui nad nakkuse tekitavad, ja töötab kõrvakanali niisutajana, ütleb dr Hildrew.

Seega pole kõrvatikud kõrvade puhastamiseks vajalikud ning need võivad hoopis palju kurja tekitada. „Õhukese naha kombinatsioon, mis asub otse kõva luu peal, muudab naha kõrvatiku torkimise korral rebenemise suhtes üsna haavatavaks ning see võib põhjustada verejooksu,” selgitab Hildrew.

Käsi tuleb alati pesta kuuma veega

See on tõsi: keev vesi tapab tõhusalt kahjulikke baktereid, nagu märgib Maailma Terviseorganisatsioon. Kuid pole teaduslikke tõendeid selle kohta, et kätepesuks oleks vaja just kuuma vett. Seega soe vesi on sama tõhus kui kuum.

Viie sekundiline reegel tähendab, et toitu on ohutu süüa

Toidu kukkumine põrandale isegi üheks sekundiks ja seejärel selle söömine võib olla kahjulik, ütleb laste nakkushaiguste spetsialist Thomas Murray ja Yale'i meditsiini pediaatria dotsent. "Bakterid võivad toidule kinnituda kohe, kui see maapinda tabab," selgitab ta. "Mida kauem see põrandal on, seda rohkem baktereid kinnitub sellele.”

Allikas: everydayhealth.com

Jaga
Kommentaarid