Emakavälise raseduse korral implanteerib viljastatud munarakk mujale kui emakasse, tavaliselt munajuhade sisse. Seda peetakse meditsiiniliseks hädaolukorraks, mis võib emale saatuslikuks saada, kui seda ei ravita. Seda seetõttu, et väljaspool emaka paindlikku keskkonda võib loote areng põhjustada eluohtliku sisemise verejooksu.

Kuigi iga seksuaalselt aktiivne naine võib kogeda emakavälist rasedust, on siiski mõndadel naistel suurem risk seda kogeda kui teistel. Naised, kellel on kõrgem risk rasestuda, on näiteks üle 35aastased, suitsetajad. Samuti on kõrgem risk rasestuda ka neil, kellel on olnud mitu seksuaalpartnerit ja kellel on varem esinenud sugulisel teel levivaid nakkuseid.

Emakavälise raseduse tunnused on ebanormaalselt tugev tupeverejooks, äkiline tugev valu kõhus ja vaagnas, pearinglus, minestamine ja üleüldine nõrkus. Kui sul on need sümptomid, soovitatakse pöörduda kiirabi poole.

Kahjuks on inimestel, kellel on emakaväline rasedus, väiksem tõenäosus, et tulevikus õnnestub rasestuda. Emakavälist rasedust ei saa ära hoida, kuid tervislikke eluviise säilitades saab riskitegureid vähendada.

Allikas: Health Digest