Niisiis on testimine muutumas üha olulisemaks ja järjest rohkem kasutatakse selleks ka mugavaid süljeteste, mis võimaldavad viiruse olemasolu või selle puudumise vaid minutite jooksul kindlaks teha.

Hea uudis on see, et nii sülje kaudu tehtavad kui ka teised kiirtestid on kättesaadavad kõigile ja nende hinnad on tunduvalt soodsamad kui veel mõnda aega tagasi.

Koroonaviiruse tuvastamise kiirteste on lihtne ja mugav tellida Esmakaitse e-poest www.esmakaitse.ee. Seda nii väikeste kui ka suuremahuliste tellimuste puhul.

COVIDi kiirtest toob kindluse ja südamerahu

Paraku nõuab elu viimasel ajal rohkesti kontrollitegevusi, mis tähendab, et ürituste külastajad (või osa neist) peavad tõendama oma nakkusohutust. Paljudes kohtades on võimalik seda teha muu hulgas ka koroonaviiruse antigeeni kiirtestide abil.

„Praegusel ajal on hea mõte hoida ka oma koduses esmaabikapis paari kiirtesti. See annab kindlustunde ja olulise info, kui peaksid ilmnema haiguse sümptomid. Terviseameti soovitusel võiks inimesed kodus kiirtesti teha ka enne riskigruppi kuuluvate inimeste külastamist, näiteks hoolekandeasutuses,“ kirjeldab Mart Maidessoo, esmakaitse.ee esindaja.

Sügistalvisel viiruste võidukäigu hooajal tuleb sagedasti ette, et ühtäkki ilmuvad haiguse sümptomid – nohu, köha, kurguvalu jne.

Minevikus ei pööratud sellele erilist tähelepanu ja öeldi: „See on nohu, läheb mööda!“ Nüüd aga võib samasuguse südamerahu tuua kiirtest, mis näitab vaid mõne minuti jooksul, kas sümptomid viitavad koroonaviirusele või mitte.

Endalt proovi võtmine ei ole keeruline

Kiirtesti tegemine võib esmamulje põhjal tunduda keeruline, meditsiiniline ja ebamugav toiming, eriti juhul, kui seda tuleb teha ninasse asetatava vatitikuga. Tegelikult ei ole testi tegemine kuigi keeruline, kui järgida korralikult kasutusjuhendit. Lisaks on iseendalt proovi võtmine mugavam ja testi tehes on julgem tunne. Eriti lihtne on proovivõtmine siis, kui valida sülje kaudu testimise meetod.

Enamasti on aga just ninaneel koht, kuhu viirus kõigepealt end sisse seab. Seetõttu on ka paljud kiirtestid siiski varustatud pika vatitikuga. Alati ei pea tikku aga väga sügavale ninaneelu suruma (mis on suhteliselt ebamugav), seda eriti siis, kui sümptomid on juba avaldunud. Sümptomite olemasolul on viirus üsna tõenäoliselt hoogsalt paljunemas ka nina eesmises osas.

Soodne FlowFlexi COVIDi kiirtest annab selguse ruttu

FlowFlexi kiirtesti abil on võimalik kiiresti testida ja selgeks teha nakkuse võimalus. Nõnda saab teha otsused, kuidas edasi käituda – kas on tarvis vältida kontakte teiste inimestega või mitte. NB! Positiivse tulemuse puhul tuleb võtta ühendust perearstiga.

Enesetestimiseks mõeldud kiirtesti on lihtne ja mugav kasutada. Komplektis on kaasas kõik tarvilik – proovi võib võtta 2,5 cm sügavuselt ninasõõrmest, seega ei kaasne testitegemisega suurt ebamugavust. Tulemus on täpne ja usaldusväärne.

Õigesti läbiviidud test näitab ruttu (ca 10–15 min jooksul), kas testitav on viirusesse nakatunud ja seega nakkusohtlik. Kui organismis on suur hulk viirusetekitajaid, siis ilmub positiivne kontrolljoon pelgalt mõne minuti möödudes.

Täpne kiirtest Wuhan

COVID-19 kiirtest Wuhan on spetsiifilise SARS-CoV-2 proteiini tuvastamise kiirtest. Testi tegemine käib ruttu ja see ei ole valus, sest proovitikku võib ninaneelu asemel kasutada ka nina eesosas või kurgupiirkonnas. Test tuvastab aktiivse viiruse (alates esimesest päevast, kui ilmnesid sümptomid, kuni 14. päevani).

Test on väga tundlik, lausa 96,15% (spetsiifilisus 99,99%). Wuhani kiirtest on juba mõnda aega olnud kasutusel lennujaamades, sadamates ja teistes asutustes kogu Euroopas, sealhulgas ka Eestis.

Uudne kaks ühes COVID-19 kiirtest süljeproovi või vatitikuga

Nüüd on võimalik kiirtesti tegijal valida enda jaoks sobivaim läbiviimise meetod, sest EasyDiagnosis 2in1 COVID-19 test annab korrektse tulemuse nii süljest kui ka nina kaudu proovi võttes.

Kui testija valib süljetestimise meetodi, siis tuleb koguda väike kogus sülge, sülitada see kogumisnõusse ja valada kokku testkomplektis kaasas oleva lahusega. Seejärel tuleb lahuse ja sülje segu tilgutada testkassetile.

Hea on teada, et kui valida ninasõõrme kaudu testimine, siis ei pea ka selle testi puhul kartma, et proovivõtt on ebameeldiv. Piisab, kui asetada vatipulk 1,5–2,5 cm sügavusele ja keerutada viis korda vastu ninaseina.

Mõlema meetodi puhul saab tulemust lugeda juba 15 minuti pärast. Testi täpsus on 98%. Ükskõik kumb meetod mugavam või kiirem tundub, kõige olulisem on järgida täpselt kasutusjuhendit.

Hea valik usaldusväärseid COVID-19 kiirteste on saadaval Esmakaitse e-poes.

Jaga
Kommentaarid