Alkoholist tingitud tervisehäired tekivad kumuleeruvalt, seega on inimesel sageli raske endale teadvustada, et enesetunde halvenemise põhjuseks võib olla alkoholi tarbimine. Alkoholi tarvitamine liigses koguses on otseselt seotud rohkem kui 60 erineva terviseprobleemiga, sh maksatsirroos ja hepatiit, pankreatiit, südame-veresoonkonna ja neuroloogilised haigused.

Naistele ja meestele on alkoholi mõju väga erinev, sest naiste kehas on vähem vett ja rohkem rasva. See tähendab, et naiste kehas on alkoholi kontsentratsioon veres kõrgem. Samuti mõjub alkohol naistele kiiremini kui meestele, sest naise maks toodab alkoholi lõhustavat ensüümi vähem, kui mehe maks, seega imendub suurem osa alkoholist otse vereringesse. Paraku tähendab see ka seda, et naistel tekivad kiiremini ka tervisekahjustused, näiteks maksatsirroos ja ajukahjustused.

Saatuslikuks saab naistele enamasti just igapäevane, suhteliselt väikeses koguses napsitamine, mistõttu kujuneb naiste alkoholism välja varjatumalt, kavalamalt, olles kaua aega teistele inimestele märkamatu.

Organismi seisundi hindamiseks saab teha vereanalüüse

„Maksarakkude seisundit, toitumise, ravimite ja alkoholi mõju maksale ning viirushepatiitide esinemist on lihtne kontrollida vereanalüüside abil. Tulemused saab võtta aluseks toitumise korrigeerimiseks ja motiveerimaks inimest alkoholist loobuma või ravi saamiseks,“ selgitas SYNLAB meditsiinilabori laboriarst dr Irina Utenko.

Ta tõi välja maksa tervisliku seisundi hindamiseks olulised vereanalüüsid: alaniini aminotransferaas (ALAT), gamma glutamüüli transferaas (GGT), aluseline fosfataas (ALP), bilirubiin ja prototrombiini aeg ning B- ja C-hepatiidi analüüsid.

Alkoholi mõju organismile võimaldavad dr Irina Utenko sõnul hinnata hemogramm ja selle koosseisus määratav erütrotsüütide keskmine maht (MCV), GGT, ALAT, aspartaadi amonortansferaas (ASAT) ja süsivesikdefitsiitne transferriin (CDT).

Kuna inimesed reageerivad alkoholile väga erinevalt, siis pole olemas mõõdukat alkoholi tarvitamise kogust, mis kehtiks ühtviisi kõigi jaoks. Alkoholi tarvitamisel peab ikka lähtuma põhimõttest, et mida vähem ja mida harvem, seda parem.

Kui vereanalüüside tulemustes esineb kõrvalekaldeid, on see dr Irina Utenko sõnul väga suur ohumärk, kuna alkoholi liigtarvitamisest võivad olla tekkinud juba organsüsteemide kahjustused.

Millised on alkoholi peamised mõjud naistele?

1. Kaal tõuseb! Kokteilid ja muud alkohoolsed joogid sisaldavad palju kaloreid — peaaegu sama palju kui puhas rasv. Alkoholi tarvitades kipuvad inimesed rohkem sööma ja tegema ebatervislikke valikuid. Lisaks pikendab alkohol ka aega, mis kulub kalorite põletamisele trenniga. Seega kui alkoholi mitte juua, hakkab enamasti paari nädala möödudes ka kaal langema.

2. Negatiivne mõju vaimsele tervisele. Alkohol on depressant, mis rikub ajukeemia tasakaalu. Kui väike kogus alkoholi mõjub lõdvestavalt ja mured tunduvad väiksemad, siis pikemaajalise ning regulaarse tarbimise korral hakkavad ärevus ja stress hoopis kasvama. Sellele leevendust võib inimene otsida omakorda alkoholist. Alkoholi tarbimise vähendamine või sellest loobumine aitab vähendada stressitaset ning tugevdada vaimset heaolu.

3. Nahk muutub elutuks ja kuivaks. Kuna alkohol viib organismist välja vedelikku, siis muutub nahk kuivaks ning elutuks. Kui aga lõpetada alkoholi tarbimine, paraneb ka välimus. Näiteks hakkab nahk uuesti elastsemaks muutuma ning punetus nina ümber ja põskedel väheneb.

Jaga
Kommentaarid