Uude „Elustiili” podcast’i episoodi on kutsutud ravimifirma Gedeon Richter turundus- ja müügijuht Jüri Dmitrijev ning meditsiiniõde Virge Vijard, et sellest uuest toidulisandist lähemalt rääkida.

Raua vajalikkust organismis on raske alahinnata. „Lühidalt öeldes on meil rauda vaja selleks, et elada. Raud on esinemissageduse järgi neljas element maailmas, seda leidub igas elusorganismis. Vere värvivad punaseks verelibled ja need omakorda värvib punaseks raud. Raud on osa hemoglobiinist ehk raud osaleb hapniku transportimisel organismis. See on eluliselt oluline, sest ilma hapnikuta ükski meie kude elada ei saaks,” ütleb Jüri Dmitrijev.

Organism aga ise rauda sünteesida ei suuda ja seepärast on oluline saada seda piisavalt kas toidust või siis toidulisandist. Inimene toit sisaldab rauda kahes erinevas vormis – nii heemset kui ka mitteheemset rauda. „Mitteheemne raud on see raud, mida inimene sööb kõige rohkem, aga see imendub halvasti. Sellest imendub vaid 1–10 protsenti,” ütleb Jüri. Mitteheemse raua allikana loetleb ta näiteks puuvilju, pähkleid ja täisteratooteid. „Heemset rauda leidub meie toidus kõiges, mis sisaldab verd, kuna heemne raud on heemis, mis asetseb punaverelibledes,” räägib Jüri ning loetleb allikatena liha- ja kalatooteid. Põhjus, miks heemne raud imendub paremini, on aga lihtne – selle imendumise mehhanism on teine.

Ka toidulisanditest raua imendumisega on sama lugu. Imendumata jääv raud põhjustab seedetraktis ebameeldivusi, nagu kõhukinnisus, erinevad valud ja häired. „See raud, mis jääb imendumata, jääb avaldama oma mürgist toimet eeskätt seedetraktile ja see ongi kogu probleem.”

Richter FerroBIO on esimene ja ainuke raua toidulisand Eestis, mis sisaldab heemset rauda. „Kui mitteheemset rauda sisaldavate toidulisandite imendumisprotsent on 1–10%, siis Richter FerroBIO-l on see 15–40%.” Richter FerroBIO peaaegu et ei tekita kõrvaltoimeid, sest imendumata rauda jääb seedetrakti oluliselt vähem kui mitteheemset rauda sisaldava toidulisandi puhul.

Miks on rauapuudusega probleeme tihti just naistel, millised on rauapuuduse peamised tundemärgid ja mida on oluline teada raua toidulisandi tarbimisel, kuula juba podcast’ist:

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid