SYNLAB meditsiinilaborisse jõudvate proovide statistika näitab, et huvi suguhaiguste testide vastu suureneb enamasti kaks korda aastas: suve lõpus ja aasta alguses. „Selle põhjuseks võivad olla jaanipäeva- ja aastalõpupidustused, kus julgemalt ja hooletumalt juhuslikku seksuaalvahekorda astutakse,“ tõdeb SYNLABi laborispetsialist Kaspar Ratnik.

„Teadaolevalt võivad seksuaalvahekorra ajal ühelt inimeselt teisele edasi kanduda rohkem kui 30 erinevat potentsiaalset haigust tekitavat bakterit, viirust ja parasiiti,” räägib Ratnik, kelle sõnul ei tohiks suhtuda teemasse kergekäeliselt. Kui kaaslane üheks ööks leitakse tutvumisportaalist, peolt või reisilt, tasub olla suguhaigustesse nakatumise osas eriti valvas. Nakatumist aitab ennetada kondoomi kasutamine.

Sümptomiteta ja ilma

Kindlasti ei tohiks laborispetsialisti sõnul pärast kaitsmata vahekorda jätta tähelepanuta erinevaid ebamugavust põhjustavaid sümptomeid ja kaebusi. Näiteks suurenenud või halvalõhnaline voolus tupest või eritis peenisest. Samuti on ohumärgiks valulik urineerimine, ebaregulaarne või vahekorrajärgne veritsus, alakõhuvalu või valu vahekorra ajal, villid või muud moodustised suguelundite piirkonnas.

Kuid umbes 70–80% sugulisel teel levivatest haigustest kulgevad asümptomaatiliselt ehk nakatunule tundub esmapilgul kõik korras olevat. „Klamüdioos võib kulgeda sümptomiteta isegi kuni 75% naistel ja pooltel meestest. Trihhomoniaas ei pruugi tunda anda kuni 50% naistel ja 70−80% meestel. Pärast nakatumist kulgevad asümptomaatiliselt tihti ka HIV ja hepatiidid,“ räägib Kaspar Ratnik ja lisab, et ka gonorröa võib esineda 50% naistest ja 10–20% meestest ilma haigusnähtudeta.

Seetõttu on oluline lasta ennast testida ka siis, kui tervisemuresid ei ole ilmnenud. Paljude haiguste sümptomid kattuvad, seetõttu on enne laboratoorset uuringut haigusele pea võimatu jälile jõuda. Pärast igat kaitsmata vahekorda uue partneriga tasub spetsialisti sõnul ennast testida, mida tänapäeval saab teha anonüümselt ja kodus võetud proovimaterjalist — meestel esimesest hommikusest uriinist, naistel tupekaapest.

Nakkuse edasikandumise oht

Nakatunu on nakkusohtlik teistele ka siis, kui haigustunnused puuduvad. Praktika näitab, et arsti juures käivad rohkem naised, kes lasevad ennast ennetavalt kontrollida ka siis, kui kaebusi ei esine. Mehed pöörduvad arstile vanuse kasvades.

Pärast kaitsmata vahekorda ei lähe reeglina ennast testima just nooremad mehed, mistõttu nad levitavad haigusi endale teadmata. „Kui sümptomeid ei teki, hingavad nad enamasti kergendatult ja liiguvad edasi, teadmata, et tegelikkuses võivad nad suguhaigust enda organismis kanda ja järgmistele partneritele edasi anda,” räägib laborispetsialist Ratnik ning hoiatab, et samuti võivad suguhaigused kanduda emalt lapsele.

Ennetusega on alati parem tegeleda, kui tagajärgedega. Parimat kaitset erinevate sugulisel teel levivate haiguste suhtes pakub kondoom. Kondoom ei kaitse küll sajaprotsendiliselt papilloomviiruse ehk HPV-ga nakatumise eest, kuid vähendab oluliselt ülekandumise riski. „Ka oraalseks on seks ning selle puhul tuleb samamoodi kasutada kondoomi, kui ei taha näiteks nakatuda gonorröasse,“ lisab laborispetsialist Ratnik.

Suguhaiguste läbipõdemine ei kaitse uue nakatumise eest, nakatuda võib elu jooksul korduvalt. „Näiteks klamüdioosi läbipõdemine ei põhjusta immuunsust klamüdioosi suhtes ning kondoomi kasutamata võib sellesse elu jooksul nakatuda korduvalt,” räägib laborispetsialist. Lisaks loovad juba olemasolevad nakkused vastuvõtlikuma keskkonna ka teistele suguhaigustele.

Avastamine ja ravi

Laborispetsialist rääkis, et nii mõnelgi haigusel on peiteperiood. See tähendab, et teatud aja jooksul pärast nakatumist pole võimalik haigust ka laboratoorsete uuringute käigus avastada. Niisiis tuleks kindluse mõttes testi korrata mõne aja pärast uuesti. „Haiguste sümptomid võivad avalduda erinevatel aegadel, varieerudes mõnest päevast kuni mõne nädalani,” rõhutab Ratnik. Seksuaalsel teel levivate haiguste testi soovitab spetsialist teha keskmiselt kaks nädalat pärast võimalikku nakatumist või kohe esimeste sümptomite esinemisel.

Avastamata ja väljaravimata võivad suguhaigused tuua kaasa pikaajalisi ebamugavusi aga ka eluohtlikke tagajärgi. Klamüdioos võib ravimata jätmisel põhjustada viljatust nii meestel kui ka naistel. Kui suguhaigust ei ravita õigel ajal, võib see meestel teatud juhtudel mõjutada kogu suguelundkonna toimimist. Laborispetsialist Ratnik lisab, et naistel võib lisaks kroonilistele põletikele olla tagajärjeks ka raseduse katkemise oht.

Kahjuks pole HIVist paranemine võimalik, kuid õnneks saab seda kontrolli all hoida nii, et partner või sündiv laps sellesse ei nakatu. „Eluaegset haigust herpest saab vaid ennetada ning haiguse olemasolust tuleb partnerile teada anda,” paneb laborispetsialist kõigile südamele ja lisab: “Mistahes suguhaiguse esinemise puhul teavita sellest ka oma partnerit ning suuna ta testima.”