Uuringud näitavad, et need, keda on selle hädaga „õnnistatud“ võivad süüdistada hormoonitaolist ainet, mida nimetatakse prostaglandiiniks ja suguhormooni progesterooni.

Paar päeva enne menstruatsiooni emaka limaskest laguneb ja vabastab prostaglandiini, mis suures koguses põhjustab valulikke krampe. Kui see süveneb võivad ka sooled liikuma hakata ja sellest tekibki menstruatsiooniaegne kõhulahtisust.

Kui emaka limaskest taas paksenema hakkab, siis progesterooni tase tõuseb ning annab signaali soolestikul aeglustuda. Vahel võib see aga jällegi kõhukinnisust tekitada.

Miks aitab ebamugavustunnet taltustada?

Sõltuvalt sümptomitest saab katsetada mitmete käsimüügis olevate ravimitega, mis kõhulahtisuse vastu aitavad. Krampide ja kõhuvalu leevendamiseks on lisaks valuvaigistitele soovitatav proovida soojenduskotte, mida alakõhule asetada.

Kui enesetunne lubab, siis on tegelikult liigutamine ja trenni tegemine kasulik, sest aitab tuju tõsta ja ebamugavustunnet vähendada. Samuti võib sümptomeid leevendada toitumisele rohkem tähelepanu pööramine. Väldi puhitust tekitavaid toite nagu näiteks piimatooted.

Allikas: Womens Health