E-vitamiin on üks tähtsamatest vitamiinidest, sest see aitab kaitsta meie rakke vigastuste eest, tugevdab immuunsüsteemi ja hoiab ära vere hüübimist. E-vitamiin hoiab ära haigused ja viirused ning hoolitseb samuti silmade tervise eest. Naised vajavad päevas umbes 4mg ja mehed 3mg E- vitamiini. Enamik inimesi, kes toituvad korralikult, ei kannata E-vitamiini puuduse käes. Siin on aga mõned märgid, mis annavad tunnistust E-vitamiini nappusest.

1. Nõrkus

Ebapiisavas koguses E-vitamiini tarbimise tagajärjeks võib olla nõrkus, sest lihased kogevad oksüdatiivset stressi. Antioksüdantide tasakaalu puudumine võib tekitada lihasnõrkust.

2. Tuimus

E-vitamiini vaegus võib põhjustada ka perifeerset neuropaatiat. Selle tulemuseks on tuimus kätes ja jalgades, kuna närvikiud saavad kahjustada, mis võib takistada neil korrektselt signaale edasi andmast.

3. Koordinatsioonihäired

Veel üks antud vitamiini puudumise kõrvalnäht on probleemid koordinatsiooniga. E-vitamiini puudumine võib viia teatud neuronite lagunemiseni ajus, mis on üliolulised liikumise kontrollimisel.

4. Kahjustatud nägemine

E-vitamiini ebapiisavalt omandades võivad kahjustuda silma võrkkesta valgusretseptorid ning see põhjustab aja jooksul ähmast nägemist.

5. Nõrgenenud immuunsüsteem

Kui keha immuunsüsteem ei tööta õigesti, on organismil raskem võidelda viiruste ja bakteritega.

E-vitamiinil on tähtis roll keha tervena hoidmisel, sest see toetab T-rakkude kasvu, mis aitavad võidelda infektsioonidega.

Kui kardad, et ei saa piisavalt E vitamiini, leidub palju toite, mida võiksid oma menüüsse lisada. Näiteks teevad head taimsed õlid nagu rapsi-, soja-, maisi- ja oliivõli. Samuti sisaldavad pähklid ja seemned palju E-vitamiini.

allikas: The Sun