Kuulsuste nõustaja Esther Blum on toitumisteadlane, kes julgustab naisi loobuma kiirdieetidest ja kehast mürkide väljaajamisest. Tema sõnul on läbikukkumine seda tõenäolisem, mida rangemat dieeti me peame või mida raskemat trenni teeme. Samuti teevad äärmused korvamatut kahju meie kehale, mõistusele ja tunnetele.

Blum nõustab näiteks näitlejaid Sarah Jessica Parkerit, Sharon Stone´i and Teri Hatcherit. Need igavesti noorena näivad naised on avastanud, et enese pidev karistamine jätab näkku jäljed. Kas või sellepärast tuleb enda vastu lõpuks ometi leebem olla.

Iga naine teab, et enese mahasurumisele järgneb läbikukkumine, sellele süütunne, sellele aga ohjeldamatu ja valimatu pugimine. Firmad, kes seisavad võludieetide ja imetrennide taga, tahavadki meie läbipõrumist, sest see võimaldab neil järjest uute toodetega välja tulla. Ja meie annamegi oma raha neile.

Ometi on olemas parem võimalus.

Saa aru, et sa polegi täiuslik

“Kõigepealt aktsepteeri ennast, kas või pisut,” soovitab Blum, “ja juba muutub su enesekriitika palju väiksemaks. Pidev enese kritiseerimine võib eesmärkide saavutamisel osutuda suureks takistuseks.” Kuigi sul pole ehk Madonna tahtejõudu, ei tähenda see, nagu oleksid nõrk, halb või nagu oleks sul midagi puudu.

Blumi kõige uuenduslikum väljaütlemine seisneb selles, et dieeditööstus on täiesti valel teel. ME VAJAME TOITU. Enamik sellest, mida seni on peetud kahjulikuks, on pigem kasulik. Näiteks šokolaad.

Selle asemel, et pärast šokolaadisöömist tunda ennast niivõrd süüdi, nagu oleksid heroiini manustanud, mõtle parem šokolaadi kasulikele omadustele. Šokolaad sisaldab tujutõstvat fenüületüülamiini, lisaks serotoniini, teobromiini ja anandamiidi, mis parandavad vereringet ja tõstavad samuti tuju. Blum soovitab süüa iga päev umbes 30 grammi tumedat šokolaadi. Samuti soovitab Blum meil unustada kõik, mida on räägitud “heade” ja “halbade” toiduainete kohta.

Naised peavad sööma rasvast toitu

“Naised on teinud väherasvast toitu süües oma kehale karuteene,” väidab toitumisteadlane, “ja häirinud oluliselt oma hormonaalset tasakaalu.”

Nimelt vajame kolesterooli, et keha saaks toota östrogeeni, progesterooni ja testosterooni, kõik need hormoonid reguleerivad ka meie tuju. Kui näljutame ennast, lööme hormoonid paigast ja soodustame depressiooni.

Blumi sõnul ei tõsta munad, nagu on kaua aega räägitud, vere kolesteroolitaset. Süüa tuleks nii munakollast kui ka -valget.

Paradoksaalsel kombel võib ka rasvavaba toit meid paksuks teha. Sellised ained ladestuvad kehas karbohüdraatidena, mis soodustavad kaalutõusu.

Rinnavähki haigestumist ei soodusta mitte rasva hulk toidus, vaid rasva kvaliteet. Häid rasvu sisaldavad piimatooted, viinamarja- ja muud seemned, oliiviõli, pähklid. Neid tuleks süüa palju.

Margariini asemel tuleb süüa võid. Võis on palju küllastunud rasvhappeid, mis toetavad luustikku, kaitsevad maksa mürkainete eest, parandavad immuunsüsteemi ja kaitsevad südant. Madala rasvasisaldusega margariinid ja muud võided tuleks aga minema visata. Looduses ei leida selliseid ühendeid nagu margariinis ja meie keha näeb nende lagundamisega kurja vaeva. See võib põhjustada pea- ja liigesevalu ning tervet hulka muid vaevusi.

Kasulik on süüa veel riisi, ube ja juustu. Viimases leidub peale heade rasvade kaltsiumi, mis on oluline luuhõrenemise ennetamiseks. Süüa võib ka šokolaadikooke, sorbetti, küpsiseid, krõpse, avokaadot. Loomulikult mitte kogu aeg.

Söögiaegu vahele jätta kasulik ei ole. See tõstab kortisoolitaset, tekitab stressi ja suunab kalorid ladestuma vöökohale.

Blum soovitab süüa magneesiumi, mis on kasulik närvidele ja lihastele, ja linaseemneid. Viimastes on ülikasulikke omega-3 rasvhappeid ja kiudaineid.

Blumi hinnangul pole üldse kasulikud pastöriseeritud piim, soja, valge jahu ja plastpudelis vesi.

Päike teeb head

Suvel kardame kõik paaniliselt melanoomi ja teame, et päevitamine on paha. Blumi sõnul aga põhjustab D-vitamiini vaegus (just seda vitamiini toodab meie keha päikesevalguse toimel, ja ainult siis) rohkem vähijuhtumeid kui UV-kiirgus. Ilma päikesekreemita tuleks võtta päikest vähemalt kolm korda nädalas 15 minutit korraga. Kui päike on juba peale hakanud, võib aega pikendada poole tunnini.

Blumi sõnul ei tohi ka trennis endale liiga teha, vaid ennast tuleb liigutada nii, et me ise seda naudiksime. Ainult siis saavutame ka tulemusi.

Allikas: Mail Online