Nahavähk on läänemaailmas viimastel aastatel tõusnud üheks kõige ohtlikumaks vähivormiks ka meeste seas.

Kõige kiiremini aurmav nahavähi vorm - pahaloomuline melanoom viib näiteks Suurbritannias hauda 1600 inimest. Arstide sõnul oleksid igast viiest juhtumist neli välditavad, sest 80 % juhtumisest on põhjuseks päike.

Senini on nahavähki peamiselt naistega seostatud, sest just nemad lasevad end mõjutada moest ja päevitasid/päevitavad rohkem kui mehed. Aga tundub, et läänemaailmas on naised hakanud nahavähihoiatusi tõsiselt võtma ning kaitsevad end ja oma lapsi. Samas ei ole mehed nendele hoiatustele tähelepanu pööranud.

Viimase kuue aastaga on pahaloomulise melanoomi sagedus Suurbritannia meeste hulgas on kasvanud 12 %. Igal aastal diagnoositakse see haigus 6000 inimesel, neist 2500 on mehed. Samal ajal on naiste osas juurdekasv sama perioodi jooksul vaid 2.1 %.

Suurbritannia vähiuuringute keskuse infopunkti juht dr. Lesley Walker kommenteeris: “On kurb näha, et meeste osas valitseb praegu sama trend mis naiste hulgas kümme aastat tagasi.”

“Alates 1970. aastast on pahatahtliku melanoomi esinemissagedus kasvanud kiiremini kui muude vähktõbede esinemissagedus ja see trend jätkub paratamatult, kui inimesed eiravad päikesekaitsehoiatusi.

Arsti juurde soovitatakse pöörduda kui sünnimärk või tume koht nahal muutub või tekib uus plekk.

Seega naised, kellele nende mehed armsad – hoolitsege ise selle eest, et mehed kaitstud saaks.

Teised, mitte nii surmavad nahavähivormid: Soomusrakuline vähk

Vaata ka :