1. Ole teadlik!


SYNLAB laboriarst Meeli Glükmanni sõnul saab vereanalüüsiga teha kindlaks, milliste sissehingatavate allergeenide suhtes sa tundlik oled. Kõige enam on tundlikkust kase, timuti ja paju õietolmu, kodutolmulesta, kassi kõõma ja/või koera kõõma vastu. Tolmuallergia sümptomid võivad olla nii nina, suu, kurgu ja silmade sügelus. Tilkuv või kinnine nina, aevastamine, punetavad ja vesised silmad ning nahalööve.


2. Lihtsad muudatused argielus

Allergiaid päris välja ravida pole võimalik, kuid sümptomeid saab edukalt ennetada ja leevendada. Sümptomite vältimiseks võib piisata vaid mõnedest lihtsatest argielumuutustest. Südameapteegi proviisor Mariana Džaniašvili toob välja mõned meetodid kevadise allergiahooaja mõjude vältimiseks:

  • Õues pesu kuivatamise asemel teha seda toas

  • Hoida auto ja tubade aknad suletuna

  • Tolmu pühkida hoolsalt ning ainult märja lapiga

  • Peale mütsita õues käimist loputada pead

  • Enne magamaminekut loputada ka nina

  • Alati igaks juhuks kaasas kanda allergiaid leevendavaid tablette


3. Loputa oma nina ja hoia lähedal silmatilkasid

Kuigi allergia vältimiseks tulevad eelnevad näpunaited kasuks ning aitavad allergiku elu kergemaks teha, on sellegipoolest tarvis allergiat kindlasti ka aktiivselt ravida. Apteegist kättesaadavate ravimite hulgast toob proviisor välja kolm tõhusaimat õietolmuallergia sümptomite leevendajat: silmatilgad, allergiavastased tabletid ning mereveelahus, millega nina loputada. Viimast soovitatakse allergiahooajal teha sagedasti.


"Meresoolalahust tuleks kasutada püstises asendis, 1-3 annust mõlemasse sõõrmesse, 2-3 korda päevas," õpetab Džaniašvili ja lisab, et lahus on täiesti looduslik ega tekita sõltuvust ning sobib kasutamiseks igapäevaselt, kas üksinda või koos allergiaravimitega. Allergiavastaste silmatilkade kohta ütleb ta aga, et need aitavad silmade allergianähte, nagu punetus, kihelus ja/või vesisus, leevendada väga kiiresti. Neid soovitab proviisor kasutada kogu allergeeni avaldumise perioodi jooksul.


4. Ära unusta kaasas kanda allergiavastaseid tablette


Allergiavastased ravimid leevendavad histamiini toimel vallandunud allergilisi sümptomeid.

Proviisori sõnul on need eriti head aastaringse või heinapalavikust tingitud allergilise nohu sümptomaatiliseks raviks. Niisamuti allergiliste nahareaktsioonide vähendamiseks.

5. Allergiahooajal mine hoopis reisile

Kevadiste reiside planeerimisel võib asukoha tingimustega arvestamine allergiku elu hooajal märksa kergemaks teha. "Väga ägedate allergiahoogude puhul tuleb kasuks puhkus sellises piirkonnas, kus vastavaid allergeene ei ole - näiteks võib kase õitsemise ajal pageda Euroopa mägedesse," soovitab Džaniašvili. Tema sõnul teeb allergikule head ka mereõhk.