Fazeri brändisaadik ja spordientusiast Liis Velsker jagab sellisteks puhkudeks nippe, kuidas kiirel päeval snäkkida nii, et vahepala ka tervislik ja toekas oleks!

„Mõistlik oleks aga võtta hommikul hetk, et oma päevaplaanid läbi mõelda ja ka toidukorrad planeerida, et ei tekiks olukorda, kus oled terve päeva söömata ja õhtul kodus vohmid jõululauajagu toitu korraga sisse,“ soovitab spordiharrastaja Liis.

Võileib on lõuna eest

Kui tead, et ees ootab pikk ja tegus päev, on Velskeri sõnul mõistlik teha kodus valmis üks korralik võileib, mida sobival ajal nosida. „Poes valmistatud sändvitšid on tihti tehtud valgest saiast ja kastmega ülekoormatud, aga kui kodus ise võiku valmis teed, tead täpselt, mis sinna sisse läheb,“ rõhutab Velsker. Näiteks soovitab ta võileiva põhjaks seemnerikast leiba, kuhu peale praadida muna ning lisada rohkelt rohelist ja näiteks paprikat-kurki. Nii seemnetes kui salatilehtedes on palju kasulikke vitamiine, muna täidab valkude osa ning pagaritoode annab annuse süsivesikuid.

Poes vali targalt

Tühja kõhuga poodi minemine on tavaliselt hukatuslik tee kõikidele toitumise jälgijatele — silma jäävad saiakesed, magusad mahlad, rammusad salatid ja muu, milles kasulikku on vähe. „Kui juhtub, et päev kujuneb ootamatult kiireks ja lõunapausiks jäävad vaid mõned minutid, et poest läbi hüpata, siis on kindla peale minek juustuleti juurde minna ja valida näiteks juustuviilud või –snäkid,“ soovitab Liis. Sellises vahepalas on samuti olemas kõik vajalik, mis aitab kiirel päeval suurema nälja üle elada — valgud, süsivesikud ja rasvad.

Puuviljadest saad kiiret energiat

Aktiivse inimese toidulaua lahutamatuks osaks on ka puu- ja köögiviljad, mis samuti tegusal tööpäeval lõunaampsu kohta võivad täita. „Näiteks on banaan hea kiire energiaallikas, kuna seal on palju süsivesikuid. Õun annab ka kiire energiasüsti, samuti on seal palju kasulikke kiudaineid,“ sõnab Liis. Kontoriinimestel soovitab ta töölaual hoida ka kausitäit viinamarju, kirsstomateid või porgandeid, et päeva jooksul aeg-ajalt kehale kütust anda.

Vana hea leib

Tihti aitab suuremast näljast välja ka lihtne leib — olgu see siis mõned viilud vitamiini- ja mineraalainete rikast seemneleiba või leivasnäkid juurviljade ja seemnetega. Seemnerikas leivaviil sobib kiireks vahepalaks ka ilma lisanditeta.

Soolaka toidu sõpradel soovitab Liis varuda kontorikülmkappi linnulihast sinki ja päts leiba, et kiiret nälga kustutada. „Mina ostan mõnikord pätsi leiba ja paki kalkunisinki ning joon sinna kõrvale kohvi, nii on eines esindatud süsivesikud leivast, valk singist ja rasvad kohvist,“ soovitab Velsker.