Nii tulevad inimesed prillipoodi ja hakkavad optometristiga vaidlema, mis tugevusega prille nad kanda tahaksid. „Meie riigis ei ole hea silmanägemine kahjuks kohustuslik ja osa inimesi lepib sellega, et näevad kõigest 40, kuigi võiksid näha 100 protsenti. Kui ma palun neil astuda akna juurde ja öelda, mida nad õues näevad, ei ole nad ilma prillita võimelised midagi nägema. Hakkame siis tasapisi tugevamaid klaase silma ette lisama ja kliendid on isegi üllatunud, kui hea on, kui sul on täielik nägemisteravus,” kirjeldas magistrikraadiga optometrist inimeste nõustamise protsessi.

Tema sõnul võib olla tugeva peavalu, migreeni üks põhjustest see, et me ei kasuta prille, kuigi peaksime seda tegema. „Kui me ei taha prille kasutada kogu aeg, siis lähitööde ja autosõidu puhul peame neid kindlasti kasutama,” kinnitas Kont.

Täiskasvanud inimesed peaksid käima kord aastas silmakontrollis ja lapsed vähemalt kaks korda aastas, sest nad kasvavad nii kiiresti. „Kui laps kasvab kiiresti, siis võib ka tema nägemine kiiresti muutuda. Silmanägemine ei sõltu söögist, nagu paljud räägivad, vaid ikka silma pikkusest,” ütles ta.

Kui küsida optometristilt, kes puutub iga päev kokku kümnete inimestega, mõõdab nende silmanägemist ja kontrollib silmade olukorda, kas silmade hea nägemine on iga inimese jaoks ülioluline tervisenäitaja, vastab Kont, et kahjuks see nii ei ole. „Kui vaatame, kui palju on neid, kes prille vajavad, ja neid, kes neid kasutavad, siis vajajaid on palju rohkem.”

Saates räägitakse, milline salakaval ja ohtlik haigus meie silmasid varitseb ning kuidas inimesed sellest ise aru ei saa. Miks silmarõhku mõõta ja mida teada silmahügieenist, sellest kõneleb „Elustiili” saates Silmatera Optika optometrist Jaanika Kont.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid