Veenihaiguste tekkel on mitmeid põhjuseid: osadel inimestel on selleks küll geneetiline eelsoodusmus, kuid paljudele on see siiski eluviisist tingitud haigus. Aru sõnul loob istuv- või seisev töö palju eeldusi jalgade probleemiks. „Liinitöö tegijad, klienditeenindajad, kes peavad seisma terve päev jalgadel, lilleseadjad – need, kes ei saa hetkegi istuda ja samas kontoris töötajad, kes jällegi peavad kaua istuma. Elustiil on see, mis palju mõjutab aga ka ülekaal loob eeltingimused veenihaiguste tekkeks,” rääkis Venosani sukakabineti juhataja Aru.

Rahvakeeli ravisukad on tegelikult kompressioonitoode ehk survesukad kui olla täpne. „Survesukk hoiab su jalga erinevates kohtades surve all kuna jala veeniklapid ei tööta enam hästi ja tekivad verevoolu häired,” selgitas Aru. „Jalgade probleemist annavad märku sümptomid, kus inimesed hakkavad tundma enda jalgu, need on rasked, turses. Me muidu ei märka ega mõtle oma jalgadele, kuid siis hakkame neid tundma ja seda eriti õhtul.”

Poes on kompressioonsukkade puhul väga tähtis surve, mis on märgitud mmHg-s aga profülaktiliste tugisukkade tugevus märgitud DEN-märkega.

Tugi- ja kompressioonsukk on kaks eri asja. Alguse faasis, kui veel ei ole veenilaiendid naha alla ilmunud võib inimene kanda ka tugisukka, mis on kapronist valmistatud. Ravisuka puhul kasutatakse spetsiaalsetest niitidest spetsiaalset materjali. Väga tähtis on jalamõõtude võtmine, millega tegeleb Venosan sukakabineti spetsialist, et patsient saaks just sellise suka nagu talle raviks vaja on.

„Ravisukk on valmistatud sellise tehnoloogiaga, et kui säärelihase pump ei tööta siis kompressioonsukk asendab seda säärelihase pumpa, muidu peavad klapid ise selle töö ära tegema. Ainult tugisukk sellise mure korral ei aita, ta toetab jalga,” selgitas Aru. „Kindlasti on vaja diagnoosida oma jala seisukorda, kui mure on tekinud, et saaks täpset abi oma probleemile.”

Eriliselt peavad oma jalgade tervisele tähelepanu pöörama rasedad. Kui palju rasedus mõjutab hiljem jalgade tervist räägib Brecuro Medical OÜ juht Galina Aru Elustiili saates.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid