Aga otsustati, et sellise teenuse pakkumine omavalitsuse sildi all ja arstiabiga samades ruumides pole eetiline.

See lugu tuli mulle meelde Vähiliidu pressikonverentsil, kus räägiti pikalt solaariumi kasutamise võimalikest tagajärgedest ja igasugustest müütidest, mis levinud on. Näiteks sellest, et enne lõunamaa päikese kätte sõitmist peaks solaariumist läbi käima. Nüüd ei soovitata seda mingil juhul teha — paremat kaitset see ei paku ja võib kasu asemel hoopis kahju tuua.

Pakuti välja, et alla 18-aastastele tuleks solaarium üldse ära keelata. Selline keeld ilmselt lähiajal piisavalt toetust ei leia — meil kardetakse palju arusaadavamaidki keelde-käske ja nimetatakse neid nõukogude pärandiks.

Austraalias, kus valgenahalisi sissesõitnud inimesi palju on, kulus 50 aastat sihikindlat selgitustööd, et  — päike on heledanahaliste jaoks ohtlik. Ja alles nüüd on peatunud väga agressiivse kasvaja — melanoomi — juhtumite hulga kasv. Ka päikesekreemist pole pikemal päikese käes viibimisel palju kasu — kõige kindlam on ikkagi kanda riideid ja mitte end praadida lasta. Eriti kehtib see meie, põhjamaalaste kohta ja oluline on see nende jaoks, kes mõnd “päikesereisi” parasjagu planeerib.

Ja muidugi peab oma sünnimärgid regulaarselt üle vaatama — või laskma teistel vaadata.