1. Mõtle, mida sa järgmisel nädalal süüa tahaksid. Mina kogun alati toidualaseid ideid — uurin kokaraamatuid, salvestan põnevaid internetist leitud retsepte ja ammutan inspiratsiooni toidublogidest. Tuletan meelde ka vanu lemmiksööke, et siis kõikide valikute vahel järgmise nädala toidukorrad paika panna. Hea on mõelda vaheldusrikkusele: näiteks kui lõunasöögiks on kala, siis õhtusöögiks võiks olla mõni muu liha või hoopis taimetoit. Samas meeldib mulle jätta ruumi spontaansetele otsustele, sest iial ei või ju teada, mis isud nädala jooksul tekivad. Just õhtusöökide osas olen paindlikum ja ei planeeri neid 100% ette ära.

2. Mine nimekirjaga poodi ja osta vajaminevad toiduained. Kui menüü on umbkaudu paigas, koostan nimekirja ja lähen sellega poodi. Ostan vajaminevad toiduaineid, kuid samas olen jällegi avatud muutustele. Kui tahtsin näiteks brokkolipüreed teha, aga seda poes ei ole või on hoopis lillkapsas soodusmüügil, siis valin viimase. Ka puuvilju, liha- ja piimatooteid on väga lihtne välja vahetada, kui poes hakkab silma midagi äärmiselt isuäratavat.

3. Valmista söögid ja hoiusta neid karpides. Nagu juba eelmises postituses mainisin, meeldib mulle korraldada üks kokkamispäev, mil teen mõned toidukorrad otsast lõpuni valmis. Tavaliselt valmistan ühe suurema roa, näiteks ühepajatoidu või vormiroa, millest jätkub mitmeks päevaks. Hoiustan neid karpides, sest siis on lõunaajal hea võtta. Nipp vaheldusrikkuse loomiseks, et ühest toidust ära ei tüdineks: lisa igale toidukorrale erinevaid maitseaineid või muid maitseküllaseid lisandeid. Viimati maitsestasin näiteks köögiviljad ühel korral lihtsalt soola, pipra ja küüslauguga, teisse karpi lisasin ka kurkumit ja kolmandale portsule raputasin peale riivitud juustu. Imelihtne!

4. Valmista ette ka mõned „põhjad“. Võimalusi on palju: küpseta ahjus kanafilee, rösti ahjus üks suurem ports köögivilju, pese korraga kõik puuviljad ära, koori ja tükelda porgandid või sibulad. Kui kõik need väikesed tööd on tehtud, on nädala sees nii mõnus midagi tervislikku kiiresti kokku klopsida. Eriti hästi sobib eeltööde tegemine salatite ja suppide tarvis, mida ehk karbistada ei soovi.

Kui natuke ette mõelda, ei ole tervislikult toitumine üldse mitte nii keeruline, kas pole?

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.