Tänane artikkel on ajendatud ühest kirgi kütnud arutelust, millele sattusin peale. Selles oli juttu toitumisnõustajatest, kes kiusavat tavalisi inimesi. Proovin vastata seal pinnale kerkinud küsimustele.

Alustuseks ütlen, et enamus meist on täiskasvanud ja me saame ise otsustada, kas ja millist toitumiskava jälgida. Vabal maal võtavad inimesed ise otsused vastu. Keegi ei sunni, toitumisnõustajad kõige vähem.

Arvamus: Tervislikult toituda on tore ja hea. Kilod kaovad, aga see on lausa üle mõistuse, et peab nii paljust loobuma. Ei see süüa ega juua elementaarseid asju. Kuid see pole ju alati võimalik! Nõnda jääb elu täiesti elamata.

Võtaks järgemööda. Olen nõus, et kõike ei saa tõesti enam süüa. On ju ülekaal siiski millegi (üldjuhul valede toiduvalikute) süü. Samas ei saa ma nõustuda sellega, et peab välistama elementaarseid toiduaineid. Enamikke toite on võimalik teha veidi tervislikumas võtmes.

Tervisliku all pean silmas seda, et need ka pikaks ajaks kõhtu täidaksid ning ei põhjustaks suuri veresuhkutaseme kõikumisi. See tekitab suure tõenäosusega energialangust ning suunab meid eneselegi märkamatult rohkem sööma. Samas on tervislikud pitsad, hamburgerid ja friikartulid täiesti tehtavad.

Tuleb mõista, et ülekaal ei teki üleöö. See on kuid ja aastaid kestev ebatervislike toiduainete söömise tulemus. Ja paraku peab tegema sellest lahti saamiseks erinevaid korrektiive.

Leia endale kava, mida on võimalik jälgida. Usu, kõik teenusepakkujad ei käsi sul süüa ainult porgandit ja kapsast.

Arvamus: Oled just lastega õue jõudnud, kui tiksub peale uus söögikord. Sööd ära, teed paar toimetust ja jälle söögiaeg. See ajab ju hulluks!

Olen nõus sellega, et söögil ei tohi lasta oma elu juhtida. Samas peame toitma oma kehasid regulaarsest, et ei lülituks sisse tema alahoiuinstinkt — talletada kõike, mis suhu pannakse.

Arvan, et vajaliku aja süüa neli korda päevas leiab igaüks. Sellisel juhul on iga toidukorra vahe neli tundi. Kui nüüd järele mõelda, ei tundu nagu erilise piinamisena. Või mis?

Arvamus: Kas toitudel peab nüüd tõesti kogust jälgima? Absurdne!

Paraku on mingi elementaarne koguse jälgimine vajalik. Ei ole ju mõeldav, et sööd täiesti valimatult ning piht muudkui saleneb.

Millise tasemeni sina oma kontrolli viid, on aga sinu otsustada. Ühele sobib kõike kaaluda, teine arvestab portsjoneid silmaga. Leia endale see “õige”. Samuti saad sa ise otsustada, kui põhjalikuks mingi kava jälgimisel lähed. Samas on siililegi selge, et mida täpsemalt sa tead, mis suhu liigub, seda parem.

Arvamus: Kõik on ju muidu okei, aga ärge hulluks minge. Jube lugeda, kuidas inimesed end pärast burgeri või kommi söömist tunnevad. Ärge põdege nii palju, mis tehtud, see tehtud. Toit ei saa ega tohi juhtida meie päeva ja plaane. Selle jaoks tuleb lihtsalt leida koht. Ja kui see alati ei õnnestugi ja peate sööma midagi muud, siis tehke seda. Ikka parem, kui olla näljas.

Olen nõus, et “stressata” ei tohiks. Aga siiski tuleks leida üles põhjused, mis suunasid sind tegema selliseid valikuid. Nagu ka eespool kirjutasin, kommi- ja magusaisu on millegi tulemus.

Kas on selleks siis liigne süsivesikurikkus toidus, ärajäänud hommikusöök või mõni muu faktor. Isud on millegi tulemus! Leia need põhjused.

Kui tulla tagasi kommide ja burgerite juurde, siis nädalas korra ühe patutoidukorra tegemine on lubatud. See on isegi soovitatav. See üks toidukord nädalas võib näidata kehale (ja ka sinu ajule), et kõik on kõige paremas korras ning ta võib rahumeeli jätkata oma rasvavarude tühjendamist.

Arvamus: Suvi on tulemas ning aias valmivad marjad, millest saab valmistada mahlasid ja hoidiseid. Mis siis saab? Lasete õunad mädanema ja marjad käärima või jooksete kaaluga hoovi peal ning peenarde vahel? Võtke vabamalt. Kõik, mis peab kaduma, kaob niikuinii.

Oma koduaia saadused on kindlasti äärmiselt tänuväärsed ning mädanema ei tohiks neid kindlasti jätta. Samas seostuvad mulle hoidistega suured suhkruhunnikud ja need pole kaalu langetamise ja tervislikkuse mõttes kindlasti head valikud.

On ju suhkur maailmas ülekaalu põhjustaja number üks. Soovitan marju ja puuvilju süüa mõistlikult ning võimalusel ülejäänud saak sügavkülmutada. Või teha hoidiseid sügavkülma, ent siis ilma suhkrut lisamata.

Allikas: Fitlap.ee