1. Uuesti alustada

Uus hobi, uus karjäär, uued sõbrad, uued unistused, uus elu — olenemata su vanusest on sul hea tahtmise ja tõsise soovi korral võimalik kõike otsast pihta alustada ning luua endale just selline elu, millest alati unistanud oled.

2. Unistusi täide viia

Mine sellele reisile. Osta see korter, maja või auto, millest alati unistanud oled. Ära muretse selle pärast, mida teised ütlevad või mõtlevad — see on sinu elu ja sinu unistus. Tee see lõpuks teoks! Elu on liiga lühike, et pidevalt asju edasi lükata.

3. Terveid suhteid luua

Täisväärtusliku elu üks tähtis komponent on usaldusväärsed sõbrad ning kindlad, tugevad ja turvalised suhted. Negatiivsed inimesed viivad su tuju nulli ja imevad su energiast tühjaks, selliseid ei ole su ellu tarvis. Positiivsed ja hea energiaga inimesed täidavad su jõu ja teotahtega ja need on asjad, mis viivad edasi.

4. Ennast muuta

Ükskõik mida ja millist osa iseendast sa ümber vormida soovid — alusta kohe täna ja tee see asi teoks. Sul on võimalik muuta oma ellusuhtumist optimistlikumaks, kasvatada enesekindlust, võtta paar kilo alla või juurde jne. Kõik piirid, mis sind takistavad, oled sa ise endale seadnud ja nüüd on aeg need lihtsalt maha võtta ning luua endast just selline inimene, kes sa alati olla tahtnud oled.

5. Positiivne olla

Positiivsetel inimestel on madalam vererõhk ja oluliselt väiksem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse ning saada infarkt. Optimistliku ellusuhtumisega inimestel on kõrgem stressitaluvus, tugevam immuunsus ja kahtlemata palju rõõmsam ja rahuldavam elu!

6. Loota

Olgu asjalood nii kehvad kui tahes — lootust ei saa sinult keegi ära võtta. Sul on valida, kas istud kodus ja kujutled ainult kõige hullemaid stsenaariumeid, või püüad leida selle väikese positiivse noodi ning otsid üles kõik positiivsed võimalused? Äkki see maailm ikka ei ole nii kole ja hirmus, võib-olla on tegu hoopis rõõmsa, õnneliku ja toreda paigaga, mida heade mõtete, toredate tegude, lahkuse ja armastusega on võimalik veelgi rõõmsamaks teha? Olgem ausad, ainus võimalus siin maailmas normaalseks jääda on loota parimat, mitte valmistuda halvimaks.

7. Uskuda

Ükskõik mida — jumalat, universumit, energiat, ümbersündi… aktsepteerides kõrgema jõu olemasolu annad oma elule täiesti uue suuna. Inimesed, kes millessegi usuvad, elavad kauem, sooritavad vähem suitsiide, langevad harvemini mõnuainete küüsi jne. Muidugi on need otsused sinu enda langetada, aga kui su elul on sügavam mõte, ei olegi sul kõiki eelpoolnimetatud asju tarvis.

8. Midagi olulist korda saata

Alusta sellest, et sorteeri plastik oma prügi seest välja. Naerata kolleegile. Tee kompliment. Osta abivajajale süüa. Piisab ühest väikesest heateost, et kellegi elu muuta. Lihtsalt pea meeles, et ükski heategu ei ole liiga väike.

9. Andestada

Andestamine ei muuda asja olematuks, aga aitab sul olukorrast üle olla ning paranema hakata. Keegi ei ole täiuslik, kõik teevad vigu ning tuleb meeles pidada, et inimesed ei taha sulle tavaliselt meelega haiget teha — see lihtsalt juhtus nii. Mida kauem sa sellest valust kinni hoiad, seda rohkem sa ennast hävitad.

10. Midagi uut õppida

Õppimiseks ei ole kunagi liiga hilja. Mida rohkem sa õpid, seda rohkem uusi kogemusi ja elamusi su ellu tuleb, seda rohkem murrad oma igapäevast igavat rutiini ning koged elevust, põnevust ja positiivset ärevust.

11. Tee seda, millest oled alati unistanud

Millal siis veel oma unistusi täita kui mitte praegu? Sul on päriselt ka ainult üks elu ja kui sa seda kohe ei ela, siis millal ometi? Kui sa oled juba nii vana, et ei saa trepistki omal jõul alla? Surijate üks suurimaid kahetsusi on see, et nad ei ole jõudnud oma unistusi täide viia.

12. Vabandada

Andeks andmine on üks tähtis osa, aga vabandamine on samuti suur ja väga oluline oskus. Vabanda nende ees, kellele sa oled haiget teinud — nii parandad ka iseennast.

13. Inspireeruda

Tee asju, mis su hinge täidavad ja soojendavad, sest need aitavad sul end elusana ja motiveerituna tunda. Võta iga päev aega, et midagi luua — kokka, joonista, kirjuta, heegelda vms…

14. Uuesti alustada. Veelkord.

Nagu enne ütlesime — uuesti alustada ei ole kunagi liiga hilja. Ka siis, kui sa juba proovisid ja asjad ei läinud nii nagu planeeritud on sul ikkagi veel üks ja siis veel üks võimalus algusest peale hakata. Iga päev ei too su ellu liblikaid ja vikerkaari, mõni päev ja lausa mõni periood on täis pigem pori ja äikesetorme, aga see ei tähenda kunagi, et juba peagi ei tuleks päike uuesti välja. Ära kunagi anna alla!

15. Minevikust lahti lasta

Mis läinud, see läinud. Lase minna asjadel, mis sulle haiget teinud on ja võta rõõmuga vastu kõik uued kogemused ja inimesed. Õpi oma vigadest, saa targemaks ja naudi olevikku ja tulevikku. Nii palju head on veel ees!

Allikas: Power of positivity