„Toidulisandid ei ole midagi muud kui see sama toit, mida me iga päev tarbime, kuid kontsentreeritud kujul. Need võivad olla kas erinevad valgud, süsivesikud, rasvad või ka mineraalained ja vitamiinid. Neid iseloomustab see, et nad on pakendatud annustena: kas kapslitena, tablettidena, tilgapudelis,” rääkis Now toidulisandite maaletooja ja Nowest e-poe asutaja Jarmo Oberst. „Kuna vajame mineraale ja vitamiine väikeses koguses, siis oleks ju üsna ebamugav, kui meile antaks kilone kotike kätte ning me peaksime sellest ise vajalikke koguseid doseerima. Siiski oleks vale arvata, et toidulisandid võiksid asendada toitu,” lisas ta.

Et teada saada, kas organism saab toidust kätte kõik vajalikud ained, selleks soovitab Oberst teha vereproovi, mis annab meile igakülgse ülevaate olukorrast. „Vastavalt sellele on meil võimalik teha muutusi oma tavatoitumises. Kuigi meie organism on väga tark ja näitab meile kätte vajakajäämised toidus, siis meil endal ei pruugi olla oskust organismi märke lugeda. Näiteks võib luuvalu viidata D-vitamiini puudusele, aga see puudujääk ei teki üleöö, vaid pika aja jooksul, ja me ei pruugigi ise aru saada, millest meil see valu on,” selgitas ta.

Nii näiteks põhjustab rauavaegus väsimustunnet. Kuigi me vajame rauda imetillukeses koguses – päevas kõigest mõned milligrammid –, võib selle puudus põhjustada meile väga palju kahju, rääkimata sellest, kui palju me elu kvaliteedis võime kaotada.

„Väheoluline ei ole ka see, kuidas me toidulisandeid manustame. Näiteks rasvlahustuvaid vitamiine, nagu D-vitamiin, soovitatakse sisse võtta koos rasvase toiduga. Lihtsalt nii manustatuna omastab organism seda palju paremini,” rääkis Oberst.

Millised on toidulisandite kohta käivad uskumused ja kuidas ennast tervena hoida, saab kuulata „Elustiili” saatest, kus külaliseks on Nowest e-poe juht Jarmo Oberst.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid