"On äärmiselt imetlusväärne, et soovid olla iseseisev ega oota “rüütlit valgel” ratsul, kes sulle korteri ostaks. Lisaks sellele on sul olemas ka Eesti mõistes väga korralik palk.

Lugesin Sinu kirjutist ja kuulsin seda sama juttu, mida ma olen kuulnud arvatavasti sadu kordi. Soovin sulle ja ka teistele jagada mõned oma mõtted kinnisvara kohta ja ehk on sellest õige pisut abi.

Nagu ma aru sain, siis oled üksik naisterahvas. Miks elad siis kahetoalises korteris? Üksikul naisterahval ei ole vaja elamiseks kahte tuba. Hetkel on portaali otsingu alusel üüriturul pakkuda ühetoalisi (25-35 m2) kortereid 33 tükki, mille hind jääb alla 350€ kuus. Ühetoaliste korterite hinnad algavad 280 eurost. Kindlasti ei ole kõige madalama hinnatasemega üürikorterid just parima kvaliteediga, aga kolmesajast eurost alates on pakkumisel täitsa kenad korterid.

Kui ikkagi on kindel soov kolme aasta pärast endale elamine osta, siis mina isiklikult soovitaksin kindlasti vahetada elamine välja. Kui koliksid täna 300 eurot maksvasse korterisse, siis iga kuu jääks sul koheselt alles 150 eurot kuus. Kui paneksid oma ülejäänud palgast veel sada eurot kõrvale, siis 250 x 12 = 3000 €. Kolme aastaga olekski koos 9000 eurot ja nii lihtne see ongi!

Milleks nii suur korter?

Minnes nüüd teise osa juurde artiklist: miks ometi on vaja osta kohe kahe- või kolmetoaline korter? Miks ometi peab see olema uues majas?

Teeme lihtsalt viisaastaku plaani:

Ostad kena ühetoalise (25-35 m2) korteri Mustamäel, Lasnamäel või Õismäel. Hinnad algavad 50 000 eurost. Väga korraliku korteri saab kätte 55 000 euro eest.

Esmane sissemakse Kredexit kasutades oleks 5500 eurot, mille saaksid kokku eespool märgitud skeemi kasutades vaid kahe aastaga.

Esmalt oletame, et kinnisvaraturg jätkab samal kursil nagu ta praegu on viimastel aastatel läinud. Ehk siis vaikne, stabiilne tõus. Sellisel juhul saad viis aastat peale korteri soetamist võtta juba uue laenu, kasutades juba olemasolevat korterit lisatagatisena, kuna sa oled mingi osa juba tagasi maksnud ja olemasoleva korteri hind on ka piisvalt tõusnud.

Teisena oletame, et järgmise viie aasta jooksul tuleb majanduslangus. Sellisel juhul küll korteri hind langeb, aga kuna olete ostnud soodsama otsa korteri, siis ka igakuised kulud on väiksemad ja isegi palgakärpe puhul peaksid saama korteri laenumaksetega hakkama. Samas, kui ostes kohe maksimumvõimendusega korteri oleks risk võlgadesse langeda oluliselt suurem.

Noore, üksiku naisterahvana võiksid siiski ka võtta arvesse oma ema arutelu elukaaslase leidmise osas, millisel juhul on vähemalt 50/50 võimalus, et saate tema juurde sisse kolida, millisel juhul su enda ühetoalise korteri saaks koheselt üürikorteriks ümber kohandada ja sul oleks olemas ka nn varuväljapääs!

Kohutav raiskamine

Ma näen igapäevaselt meeletut raiskamist ja ei suuda ära imestada, miks inimesed selliselt käituvad.
Kõige suuremad raiskajad on üksikud pensionärid ja noored inimesed (mitte kõik, aga päris arvestatav osa). Elatakse räigelt üle oma võimete ja siis halatakse, et küll on ikka raske see elu.

Ma usun, et meil kõigil on Harjumaal, Tallinnas mõni eakas, üksik sugulane või tuttav, kes elab kahe- või neljatoalises korteris või majas üksinda. Samal ajal loeb sente, et järgmise laekumiseni ära elada. Üksikul inimesel ei ole vaja elada nii suurel pinnal, väga hästi sobib elamiseks ka mugavustega ühetoaline korter.

Kolmetoalise, mägede korteri kommunaalkulud on orienteeruvalt 160-250 eurot talvekuudel ja 100-150 eurot suvekuudel. Samas kui ühetoalise korteri kommunaalkulud on 100-120 eurot talvekuudel ja 50-60 eurot suvekuudel (orienteeruvad hinnad, mis võivad arvestades haldureid erineda).

Arvestades Eesti keskmist vanaduspensioni on võit väga märgatav. Lisaks, müües oma kolme- või neljatoalise korteri ja ostes samas seisukorras, samas piirkonnas oleva ühetoalise korteri, jääb üle ca 15 000-40 000 eurot veel ka n-ö “raiskamisraha” üle, mille eest võib väga mõnusalt kas reisimas käia või lihtsalt lubada endale sutsu rohkem kui varem.

Põhjusi miks vanemad inimesed oma suurematest korteritest välja ei koli on erinevaid ja palju. Mõned näited ja minu vastused siinkohal:

  • "Tahan korteri jätta pärijatele." Pärimine on tegelikult väga palju pingeid tekitav toiming. Tihtipeale lähevad sinu lähedased su headuse pärast väga ägedalt riidu ja raksu. Kahjuks olen seda näinud liiga palju. Kui tõesti tahad oma läedastele midagi kena jätta, siis müü oma vana, osta uus ja jaga ülejäänud raha lähedaste vahel ära. Raha on palju lihtsam jagada kui korterit!
  • "Ma olen siin harjunud." Uskuge mind, uues kohas harjute väga kiiresti ja kommuaankuludelt ülejääv “singiraha” aitab oluliselt kaasa harjumisele. Mu oma vanaema kolis ka suurest kahetoalisest, ühetoalisesse ja oli selle vahetusega väga rahul. Olen seda rahulolu ka oma klientidelt kuulnud.


Noored

Noored raiskavad teistpidi. Üürides või ostes üksikuna kahetoalise korteri. Olgem ikka üsna ausad, üksi elades ei ole vaja kahetoalist korterit ja kui sa ühel päeval lapsed saad, siis on kahetoaline ka liiga väike. Seega, osta/üüri esmalt ühetoaline, hoia kokku laenu-/üürimakselt, kommunaalkuludelt, kindlustuselt jne ning kui vajadus tekib, siis osta vajadustest lähtuvalt endale sobiv korter.

Noorpaarid ostavad tihtipeale lausa kolme- või neljatoaliseid korterid, arvutades kiiresti välja, et vähemalt kaks last on ka tulemas kunagi kauges tulevikus jne. Miks? Ka noorpaar saab vabalt ühetoalises korteris hakkama, ongi lähedust rohkem. Nii kahju kui sellest ka ei ole, siis noorpaarid lähevad üsna tihti lahku. Lastesaamine lükatakse aastate kaugusele edasi seoses õpingute või karjääriga jne. Puhas raha raiskamine jällegi. Koguge parem see raha kokku, investeerige ja elage vajadustest lähtuvalt.