Müüt 1: jõusaalis hakkavad lihased kiiresti kasvama

Kuulud nende kartlike hulka, kes pole seetõttu jõusaali nägu näidanud? Nii lihtne see nüüd ka ei ole. Muidu oleksid ju tänavad Kiivikaid ja Kalmuseid täis. Meessuguhormooni tõttu on mehed lihaste arengu poolest üldse eelisseisus. Uuringute järgi tuleb neil korrapäraselt jõutrenni tehes aastaga keskmiselt 2-3 kilo lihaseid juurde.

TervisPluss detsembris:
  • Ei ülekaalule!
  • Lastehaigus murrab täiskasvanu
  • Pidur vananemisele

    Telli ajakiri!

  • Kui treenida jõusaalis kergete raskustega ning teha pikemaid harjutusseeriaid, on lihaste kasvatamine suhteliselt võimatu. See-eest ilusasti trimmi saad keha küll.

    Hea naine, kui siiski märkad, et lihased on võimsa kiirusega kasvama hakanud, on sul haruldane anne. Pöördu viivitamatult kulturismiliitu, sest sul on suur tõenäosus saada maailmameistriks. Naisi on ju sellel alal nii vähe!

    Müüt 2: jõutrennis tuleb kaalu juurde

    Ei tule midagi, kui sa seal ainult sajakiloseid kange punnitamas ei käi ning seejärel meeletus koguses magusat ja rasvast sisse ei aja. Kui teed lisaks kahele kergemale jõutreeningule paar aeroobset trenni nädalas, näiteks jooksed, kõnnid või ujud, oled suurepärases vormis. Tuli ikka kilo-kaks juurde? Pole hullu — see on ju puhas lihas, mis kaalubki rohkem kui rasv. Kumb sulle siis rohkem meeldib, kas roosakas kanafilee või plödisev seakints? Ja nüüd mine peegli juurde ja usu oma silmi: sa näed vähemalt kahe kilo jagu parem välja — kui mitte rohkem.

    Müüt 3: jalad lähevad kõva treeninguga peenemaks

    Pea nüüd kinni! Seda ei juhtu kohe kindlasti, kui teed suurte raskustega jalaharjutusi, aga jätad jooksuminutid ja kõnnitunnid unarusse. Lihaseid tuleb reitele juurde küll, paraku rasvakihike ei kahane. Seega jookse või kõnni rahumeeli edasi, sest just aeglase pulsiga aeroobne treening põletab rasvu kõige paremini. Leppida tuleb küll oma kehatüübiga, ent mitte vormiga. Kui muret teeb pirnifiguur, proovi treenida ülakeha — nii paistab keha rohkem proportsioonis ja puusad ei tiku enam liialt esile.

    Müüt 4: rinnalihaste harjutused muudavad rinnad suuremaks

    Oh, oleks see nii, siis ainult kätekõverdusi teekski ja kangi suruks! Paraku võib usinalt treenides ning kaalu kaotades saada C-korvist hoopis B-korv. Kuidas? Rinnad koosnevad peamiselt rasvkoest, treenides aga rasvahulk organismis väheneb ja kaduma hakkab see kõigepealt just sealt, kust kehal on seda kõige lihtsam võtta. Naistel näiteks rindadest ja kätest. Seega jõutreeninguga ei saa rindu selliseks nagu Pamela Andersonil või Seksi-Kristil. Küll aga on trenniga võimalik suurendada rasvkoe all olevat lihaskude, mis on iseenesest tänuväärne materjal — muudab partii tunduvalt pringimaks. Ja see on väga hea põhjus trenni teha!

    Müüt 5: pärast trenni ei tohi vähemalt kaks tundi süüa Traumatoloogiaosakonda tahad sattuda või? Sellisel enesepiinamisel on kurvad tagajärjed: kurnatus ning võimalikud vigastused. Pärast trenni on hea poole kuni kahe tunni jooksul süüa lahjemat valke ja süsivesikuid sisaldavat toitu (näiteks jogurit, kohupiima, kodujuustu, puu- ja juurvilju), sest nii taastub organism koormusest kiiremini, mis omakorda tähendab paremat arengut. Nii lähed ka järgmine kord säravate silmadega trenni. Samuti on mõistlik umbes tund aega enne trenni üks kerge amps võtta — ainevahetus läheb kenasti tööle, keha saab energiat ega teki liigset stressi.

    Müüt 6: naised kangiga ei treeni

    Kangid pole ainult meeste jaoks jõusaali toodud! Ei pea ju seda kõige jurakamat endale turjale võtma. Ikka jõukohase. Muide, kangitrenn on väga efektiivne ja kasulik. Proovi alustuseks näiteks teha kangiga kükke või seda lamades rinnalt suruda. Ah kui hea on olla tugev! Müüt 7: alustan mais trenni, et olla suveks rannavormis

    Kas sa vähe oma keha ja vaimu piinanud oled? Lõpeta ükskord need äkksööstud tippvormi ajamise nimel! Raiu endale pähe: oluline on J-Ä-R-J-E-P-I-D-E-V-U-S! Võib-olla see sõnum sind ei rõõmusta, aga et suvel viimase peal vormis olla, pidanuks treenimist alustama juba möödunud aasta maikuus. Vaat see on piisav aeg.

    Levinumaid eksiarvamusi jõusaali kohta aitas kokku panna spordiklubi Body Zone jõusaali- ja personaaltreener Tarmo Tiits.