Karmid dieedid ja stressisöömine
Arikainen ei tee saladust, et on elu jooksul teinud kaalu langetamiseks väga karme dieete — söönud vaid salatilehti, teinud kohvidieeti, olnud vaid vee peal. “Number kaalul on alati olnud oluline ja olen end kõvasti piitsutanud,” räägib ta.
Ta on suutnud dieedi ja trenniga oma kehakaalu korda saada, kuid stressiga on see tõusnud taas üles tagasi. “Ma liigun rohkem kui nii mõnigi inimene, söön vähem, aga ometi kaal ei lange. Kui ühe šokolaaditükikese ära söön, kajastub see juba mu kaalus. Tean inimesi, kes söövad tahvlite viisi, käivad vetsus ja ongi kõik korras,” räägib ta ja lisab, et kuna ta on juba 43-aastane, tahaks ta end rohkem armastada ning aktiivsemalt trenni teha.
Ka on mehel tihtipeale probleeme stressisöömisega ning ta kipub end toiduga premeerima. “Kui mul on pingeline aeg, teen külmkapi lahti ja võtan sealt valimatult suvalisi asju. Kui tunnen, et kõht on liiga täis söödud, olen endas jälle pettunud. “Olen elus teinud ka seda, et olen end üle söönud, siis võtnud lahtisteid, et saada end tühjaks ja see kerge heaolutunne tagasi,” räägib ta.
Püsiv harjumuste muutmine
Pontsikutega kaalu langetades ütleb Arikainen, et praegu läheb tal toitumisega paremini — ta proovib, et taldrikul oleks vähemalt 4-5 värvi, et värsket toitu oleks rohkem. “Proovin süüa nii, et on kolm põhitoidukorda päevas ja sinna vahele peaks mahtuma veel kaks vahepala, aga tunnistan, et see vahel õnnestub ja vahel mitte. Mul on sees ikka hirmud, et äkki söön liiga palju ja kehakaal ehk ei langegi ja sooviks nendest vabaneda või nendele hirmudele otsa vaadata,” räägib ta. “Stressisöömine on psühholoogiline, see on mul kuskil sügaval sisimas ja matan sellega oma muresid.”
Et oma toitumisharjumused jäädavalt korda saada ning saada jälile ülesöömise põhjusele, läks Arikainen Maarja Lemberi juurde toitumiscoaching’usse, kus viie konsultatsiooni ja kolme kuu jooksul pannakse põhi teadmistele ja oskustele, kuidas enda ebakasulikke harjumusi püsivalt muuta. Lember töötab kliinilise toitumisterapeudina Tallinna Lastehaiglas, Põhja-Eesti Regionaalhaiglas ja pakub toitumiscoching’ut The Health Clinicus. Oma igapäevatöös tegeleb ta eelkõige haiguspuhuste eridieetidega ja toitmisraviga alatoitumuse puhul. Erialase hariduse (Nutrition & Dietetics, BSc) omandas ta Surrey Ülikoolis Inglismaal.