Isegi seller, mida paljud dieeditajad kummardavad, ei pane ühtegi lisakilo haihtuma. Harvardi ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, mille käigus analüüsiti rohkem kui 130 000 ameeriklase söömisharjumusi ja nende tagajärgi. Lisaks sellele pöörati tähelepanu ka nende muudele harjumustele — suitsetamine, liikumine ja laisklemine — ning neid kaaluti regulaarselt. Millised olid tulemused?

Tuleb välja, et puuviljade söömine on kaks korda kasulikum kui juurviljade oma — üks lisaportsjon päevas viis ühe 250 grammilise rasvavoldi kaotuseni nelja aasta jooksul. Kõige suuremaks rasvapõletajaks on mustikad, kuid eduka kaalukaotusega käivad käsikäes ka kuivatatud ploomid, õunad, pirnid, maasikad ja viinamarjad. Kõige kasulikumaks köögiviljaks on lillkapsas.

Küll aga pole kõik juurviljad kaunile pihale kasulikud. Magus mais, herned ja kartulid pigem tõstavad kaalu kui langetavad. Oluline on ka ära märkida, et uuringus ei arvestatud kartulitest valmivaid krõpse, vaid kõigest selle vilja keedetud, praetud või püreestatud varianti. Nende asemel võiks eelistada pruuni riisi ja tumedat leiba. Küll aga ei ole kartuli toidualaualt kaotamine kindlasti vajalik, eriti just Eestimaal, kus vilja kohalikel põldudel kasvatatakse. Kartul on rikas nii C-vitamiini kui ka kaaliumi poolest ning täidab tänu oma kiudaineterohkusele ka hästi kõhtu.