Alustame negatiivselt mõjuvatest teguritest.

Alkohol

Alkohol kahjustab korraga kolme olulist tegurit – kutsub esile munarakkude hävingu, vähendab elujõuliste spermatosoidide hulka ning rikub peaaju ning suguorganite vahelist koostööd. Selle tulemusel satub verre liiga vähe täisväärtuslikku erektsiooni esile kutsuvaid hormoone.

Loomkatsed näitavad, et ühekordne alkoholi tarbimine ei mõju potentsile, kuid järelkasv sünnib pärast seda veidi nõrgem. Ometi pole kõik nii halb. Ilma riskita tervisele (ja loomulikult ka potentsile) võib endale iga päev lubada pokaali veini.

Suitsetamine

Nikotiin alandab peenises arteriaalset rõhku, halvendades selles verevarustust. Just seetõttu võib juhtuda, et meheuhkus ei suuda vajalikul hetkel normaalselt verega täituda. Vaid kaks tugevat sigaretti võivad rikkuda paljutõotava öö. Nikotiini hukutav efekt annab endast märku aja möödudes: kui täna pärast kiresööstu võib rahuldusega suitsu läita, siis aja möödudes on sigarett vajalik oma pettumuse varjamiseks.

Lisaks ülalmainitule kandub tohutu hulk kopsudesse sattunud toksilisi aineid organismis laiali ning häirib spermatosoidide küpsemist – need kaotavad vormi, väärastuvad ning muutuvad väheliikuvaiks.

Suitsetamine koos hüpertooniaga segab sajaprotsendiliselt seksi, kuna impotentsi arengu risk tõuseb 27 korda!

Marihuaana

Isegi kõige nõrgem narkootikute seast – marihuaana – alandab järsult testosterooni taset veres ning häirib suguhormoonide normaalset taset. Viimased aga panevad peenise tõusma. Kaugemaleulatuvam risk aga on see, et marihuaana, nagu ka teised narkootikud, “lõhub” kromosoome ja rakkude pidevas uuenemisprotsessis kutsub see esile geneetilisi mutatsioone.

Anaboolsed steroidid

Anaboolsed steroidid on struktuuri poolest sarnased peamise meessuguhormooni, testosterooniga, ning omavad kõiki selle häid ja halbu külgi. Jah, need kasvatavat lihasmassi, kuid samas tekitavad ka impotentsi. Miks siis?

Organism võtab ekslikult anaboolsete steroidide kõrge kontsentratsiooni veres vastu kui suurenenud testosterooni sisalduse. Selle tulemusel pidurdub isiklike meessuguhormoonide väljatöötamine (neid on ju niigi palju). Tööta jäänud munandid vähenevad mõõtmetelt – väheneb loomulikult ka spermatosoidide arv. Taastada kaotatud tasakaalu pole aga sugugi lihtne.

Jalgrattasõit

Arvukad uurimised on näidanud, et nendel, kes on sadula selga kasvanud ning väntavad innukalt pedaale, surutakse kokku peenisesse viivad veresooned ning saab häiritud verevarustus vaagnas. Profisõitjate hulgas läbi viidud küsitlusel selgus ehmatav fakt: 19% jalgratturitest, kes iga nädal sõidavad läbi vähemalt 400 km, on impotendid.

Ateroskleroos

Ateroskleroos ei kahjusta mitte ainult südame ja aju veresooni, tugevasti saavad kannatada ka arterid, mis suunduvad suguorganitesse. Peenis, mida varustatakse ebapiisavalt toitainetega, keeldub “näljarezhiimil” töötamast.

Sageli on impotentsus veresoonte kahjustumise esimeseks signaaliks. Seetõttu, enne Viagra kallale asumist võiks anda vereanalüüsi, et kindlaks teha, kas kolesterooli tase on normis.

Suhkruhaigus

Arstid peavad kõrget glükoositaset veres üheks peamiseks impotentsuse tekitajaks. Kuna glükoosi molekulid pidurdavad peenisesse minevate närvilõpmete tööd, on iga teine diabeetik ilma jäetud võimalusest nautida seksi. Ajustruktuurid ja peenises olevad struktuurid ei saa enam teineteisest aru ning keelduvad koostööst. Kuid see ei tähenda hoopiski seda, et suhkruhaigus viib vältimatult impotentsini. Hoolikas kontroll glükoositaseme üle hoiab närvikiud töökorras ning lubab “rivis” püsida veel palju aastaid.

Ravimid

USA-s läbi viidud uuringud näitasid, et 200-st kõige enam levinud ravimist oli 16, mille tarvitamine võib esile kutsuda impotentsi. Mustas nimekirjas olid preparaadid, mida kasutati kõrgvererõhu korral, spasmolüütikud, rahustid, unerohud ning isegi allergia ravimid.

Kui tõrkeid juhtub üha sagedamini, võiks arstiga nõu pidada – ravimi väljavahetamine võib armurõõmud tagasi tuua.

* * * * *

Õige “kasutamise” korral aitavad potentsi korras hoida:

Seks

Kõige lihtsam ja meeldivam viis vältida erektsiooniprobleeme on regulaarne seks. Kõik on oivaline – spermat toodetakse aktiivselt, eesnääre töötab täiel võimsusel, kuid ainult ühel tingimusel – ei mingit infektsiooni. Suguhaigused ning eesnäärme krooniline põletik (tähendab ka probleemid erektsiooniga) käivad käsikäes.

Kui aga mõttes on ka lapsetegu, siis võiks hoogu mõnevõrra pidurdada ja jätta spermatosoididele aega küpsemiseks. Väga tiheda suguelu ajal paisatakse ringlusesse ka veel lõplikult valmimata spermatosoidid, mis hóluliselt mõjutab sperma kvaliteeti.

Jõusaal

Õllekõhu omanikud riskivad kõvasti – rasvumine rikub hormoonide tasakaalu.

Meessuguhormoone ei jätku normaalseks erektsiooniks. Seetõttu on impotents “suurte inimeste” suur probleem. Kui on võimalik iga päev ära põletada kasvõi 200 kcal, mööduvad hädad ringiga.

Jooga

Jooga on suurepärane moodus stressist vabanemiseks. Ning see on tähtis, kuna lahendamata psühholoogilised probleemid on põhilisteks nn situatsiooni impotentsi põhjustajateks. Esmapilgul tundub kõik korras olevat – veresooned töötavad normaalselt, hormoone jätkub; ebaõnnestumised käivad aga üksteise järel. Siin on jooga hindamatu väärtusega, õpetades kasvõi “lühikeseks, kuid magusaimaks” hetkeks lõdvestuma.

Datlid ja spargel

Tõelise mehe õhtusöök pole ainult praetud liha. Laual peab olema ka kausike pähklitega, ning öö pakub tõelist naudingut. Juba meie esivanemad teadsid, et mesi pähklitega suurendab potentsi. Hiinas kasutatakse iidsetest aegadest erektsiooni tõhustamiseks mandleid. Asteegid sõid õhtuti A- ja K-vitamiinirikkaid avokaadovilju.

On teada, et kookos suurendab sperma kogust, datlid parandavad selle kvaliteeti, ülikülluses fosforit, kaltsiumi ja kaaliumi sisaldav spargel aitab säilitada potentsi eesnäärme haiguste ajal. Vähemalt 5 kõrvitsaseemet päevas aitab aga eemal hoida eesnäärmehaigusi.

Heteroseksuaalsus

On uuritud seoseid impotentsuse ning sugulise orientatsiooni vahel. Selgub, et potentsiprobleemid ilmnevad sagedamini homo- ja biseksuaalidel.

Traditsioonilise seksuaalse orientatsiooniga inimesed riskivad vähem.

Kõrgem haridus

On kindlaks tehtud, et kõrgema haridusega inimestel on impotentsi tekke risk 1,5 korda madalam, kui nendel, kes ei oma kõrgemat haridust ning teenivad elatist füüsilise tööga. See fakt on seletatav sellega, et kõrgharidusega mehed pööravad endale rohkem tähelepanu, ei põlga ära visiite arsti juurde ning toituvad täisväärtuslikult.