Uni ja aeglane seedimine

Ühes Ameerika juhtivas toitumisajakirjas avaldatud uuring annab teada, et unepuudus aeglustab meie ainevahetust. Uuringut juhtis Rootsi Uppsala ülikooli teadlane doktor Christian Benedict, kes võrdles meeste ainevahetust unetul ööl ööga, mil magati nagu lapsukesed. Kui mehi vaevas unenälg, siis oli osalenute päevane energiakulu 5 kuni 20% madalam, lisaks sellele tõusis osalenute veresuhkru ning greliinitase (tegu on hormooniga, mis kontrollib meie näljatunnet). Kuna uuringus võrreldi kõigest ühe unetu öö poolt põhjustatud tagajärgi, jääb õhku küsimus, milline mõju on pikaajalisel unepuudusel.

Kas pole aeg magama minna?

Uus-Meremaal Otago ülikoolis uuriti kahesaja 3-7aastase lapse unerežiimi, võrreldes magatud tundide arvu laste kehamassiindeksiga. Tulemustest selgus, et lastel vanuses 3-5 eluaastat tähendab iga magamise jaoks kulunud lisatund kehamassiindeksi vähenemist 48 punkti võrra; 7aastaste laste puhul vähendas lisatund aga ülekaalu tõenäosust 40 punkti võrra. Isegi arvestades segavaid faktoreid, on uuringu lõpptulemus — unetuse ja ülekaalu vaheline seos laste seas — pädev. Uurijad seletavad kehamassiindeksi erisusi just suurenenud rasvamassiga kehas. Täiskasvanute seas läbi viidud sarnased uuringud on jõudnud umbes samadele järeldustele.

Põleta magades rasvu

Chicago ülikooli ning Wisconsin-Madisoni ülikooli teadlaste ühine uuring tõestas, et sõltumata kaalujälgijate dieedist või treeningharjumustest, kaotavad parema unega kaalujälgijad rohkem kilosid. Uuringus jaotati ülekaalulised või rasvunud inimesed kahte gruppi: esimesse kuulusid igapäevaselt vähemalt 5,5 tundi magada saanud ning teise need, kes veetsid oma unenägude seltsis vähemalt 8,5 tundi. Mõlema grupi päevamenüü ning treeningplaan olid kahe päeva jooksul identsed, kuid sellest hoolimata kaotasid pikema unega kaalujälgijad 50% rohkem rasvu. Väiksemad uuringud on püüdnud leida sellele nähtusele selgitust, kuid siiani pole tulemused lõplike järelduste tegemiseks piisavad. Üks on aga kindel: kes soovib kaalust alla võtta, see peab hea une seadma endale prioriteediks.

Soovitusi sügavaks uneks

95% USA uneühingu (The National Sleep Foundation) uuringule vastanutest tunnistas, et kasutas tund aega enne magamaminekut mõnda tehnoloogilist vidinat. See võib olla üks unetuse põhjustest. Kunstliku valgustuse kasutamine enne hämardumist takistab melatoniini nimelise hormooni tegevust. Tegu on hormooniga, mis reguleerib meie ööpäevarütmi (s.h unevajadust), kuid kunstlik valgustus muudab meid valvsaks ning nihutab meie unevajaduse hilisemale ajale. Lisaks tehnoloogia vältimisele tasuks enne magamaminekut vältida veel kofeiini, nikotiini, liigset söömist ning joomist. Hea ööune nimel ei maksa lõunauinakut teha pärast kella kolme pärastlõunal. Head und soodustab aga tubade õhutamine enne voodisse minekut, kuum vann, igapäevane trenn ning korrapärane magamisgraafik.

Allikas: caloriecount.about.com