Keha asub pimedaks ja jahedaks perioodiks vajalikku tagavara talletama ning vastupidi, mis meie elukohast sõltuvalt on täiesti loomulik, sest toit ja selle koostis oli talvel tunduvalt kesisem. Seepärast on ka kehal kevadel kergem rasva põletada ning miks mitte siis ise kaasa aidata õige toitumise ning värskes õhus liikumisega, kirjutab paulun.se.

Olulised faktid

See võtab aega
Kaalu alandamine iseenesest on kerge, kuid kui kilod lahkuvad liiga kiiresti, tähendab see seda, et keha kaotab hoopis vedelikku ja lihasmassi. Ning kui asud taas tavakogustes sööma, suureneb kehakaal varasemast veel rohkem. Kaalu alandamine rasva arvelt võtab kauem aega, kuid annab pikaajalisemaid tulemusi. 

• Söö veidi rohkem valku
See vähendab lihaste arvelt kaalu alandamist ning suurendab rasvapõletust.

Rasvapõletustrenni tee hommikul ning lihastreeningut õhtul
Kuid ära unusta puhkepäevi, vähemalt kaks päeva nädalas peaks olema trennivabad.

• Paranda oma konditsiooni
Heas konditsioonis keha põletab paremini rasva, mis suureneb isegi keha puhkeasendis. Sobivad kõik aeroobsed treeningud: aeroobika, sulgpall, jooksmine, kõndimine. Vali treening, mis sulle kõige paremini sobib.  

• Ära usalda „imevahendeid“, mis lubavad kiiret kaalulangust
Mingeid tervislikke kaalualandamistooteid ei ole olemas. Palju aitab hoopis see, kui muudad oma toitumist, sööd tervislikult ja vajaliku kalorihulga ning teed trenni.

• Sõbraga koos on kergem
Kui alustad toitumise jälgimist ja treenimist koos sõbraga, on kergem teineteist toetada ja motiveerida ning raskem käega lüües vanale rajale tagasi vajuda, kuna hoiate vastakuti silma ja kontrolli peal.

Söömise puhul on oluline sobitada oma toidukogus keha vajadustega. Normaalkaalus, keskmise aktiivsusega naine vajab päevas oma kaalu säilitamiseks ca 2200 kalorit ning mees ca 2800 kalorit. Kui soovid kaalus alla võtta, peaksid sööma ca 500 kalorit vähem ehk siis normaalkaalus ning keskmise aktiivsusega naine peaks sööma ca 1700 kalorit ning mees vastavalt 2300 kalorit. Nädalas teeb see kalorite kokkuhoidu 3500 võrra. Võttes arvesse, et kilo keharasva sisaldab 7000 kalorit, langeb kaal nädalas umbes 0,5 kilogrammi.

Kaalu alanemisperioodil on oluline süüa sageli, kuid väiksemaid portsjone, vähemalt viis, soovitavalt isegi kuus korda päevas. See aitab säilitada keskendusmisvõimet ning hoida rasvapõletust kõrgel.

Päeva kuue toidukorra näidised:

Hommikusöök
Kaerahelbepuder piima, viilutatud banaani ja passioniviljaga.
Dieedi ajal suurepärane hommikusöök, kuna annab aeglasi süsivesikuid ja valke, sisaldades ka palju kiudaineid ning peamisi vitamiine ja mineraale. Passionivilja võib segada nii pudru sisse kui ka süüa toorelt, sest see on tõeline antioksüdandipomm.

Vahepala 1
Kohupiim moosiga.
Väga valgurikas ja toitev. 

Lõuna
Pastasalat lõhe ja küüslauguga
See on veidi rasvasem toit, mida on vaja rasvapõletuse käivitamiseks. Sega keedetud pasta erinevate aedviljadega nagu tomat, kurk, mais, roheline salat, punane sibul ning lisa ahjus küpsetatud lõhefilee. Kastmeks oliivõli, veiniäädikas, ürdisool ning purustatud küüslauk. Väga maitsev ning sisaldab palju vitamiine ja mineraale. Kui tarbid vitamiinitablette, on soovitav neid võtta just selle söögikorra juures, sest rasv aitab tablettides olevaid vitamiine omastada.

Vahepala 2
Puuviljasalat ja klaas piima
Väga maitsev ja lihtne kaasa võtta. Puuviljad annavad suures koguses antioksüdante ja aeglasi süsivesikuid, samal ajal kui piimast saad vajalikku valku.

Õhtusöök
Kanafilee riisi ja keedetud aedviljaga
Prae kana pannil meelismaitseainetega ning serveeri väikese portsjoni riisi ja suure hulga aedviljaga.

Õhtune lisapala
Munavalgeomlett punase ja rohelise paprikaga
Sega munavalge hakitud paprikaga ning prae pannil. Suurepärased värvid ning ideaalne õhtune lisapala.

Koguseid saad reguleerida vastavalt oma ettenähtud kalorite hulgale, kuid kokkuvõttes tundub päris lihtne ja maitsev toit kaalu alandamise perioodil.