Ameerika Südameliit (AHA) on südamehaiguste peamise põhjusena välja toonud ülekaalulisuse, kuid ühe põhjusena on nimetatud ka madalat füüsilist aktiivsust.

Uuringu käigus jälgiti neljateistkümne aasta jooksul 855 Mayo kliiniku patsienti, kes kõik osalesid südamerikke järgses rehabilitatsiooniprogrammis. Selles programmis jälgivad meedikud südamerabanduse või -ataki saanud patsiente, lootuses taastada nende tervislik seisund võimalikult kiiresti.

Saadud andmete võrdlusest selgus, et kõige kõrgem surmarisk oli kõrge vöö- ja puusaümbermõõdu suhtega patsientidel, kelle füüsiline aktiivsus oli madal.  Jättes aga võrdlusest välja patsientide kehakaalu, tuli ilmsiks, et vormis ja rasvunud patsientidel on kolm korda suurem surmarisk kui vormis ja kõhnadel patsientidel. Koguni kümme korda suurem risk surra oli aga neil osalenutel, kes olid küll normaalkaalus, kuid kelle organism oli vähese liikumise tõttu vormist väljas.

Uuringu tulemusi kommenteeris selle üks läbiviijatest, tuntud südamearst doktor Francisco Lopez-Jimenez: „Südame-veresoonkonna haigusi põdevate patsientide tervislikku seisundit mõjutab füüsiline aktiivsus kehakaalust rohkem.” Kõhn, kuid füüsiliselt väheaktiivne olla on halvem perspektiiv kui paks ja füüsiliselt aktiivne.

Kui heas vormis sa oled?
Füüsilist vormi mõõdetakse kolme parameetri abil:

1) aeroobne vorm — teie südame ja kopsude võime pumbata musklitesse verd;

2) lihasjõud ja vastupidavus — kas te olete piisavalt tugev kehaliste harjutuste tegemiseks ning alaselja kaitsmiseks;

3) painduvus — võime liigutada liigeseid nende harilikus liikumisraadiuses.

Ideaalkaal pole tervise garantii, raudne tervis nõuab ka head füüsilist vormi. Sooritage lihtne test saamaks aimu oma füüsilisest seisundist ning töötage pidevalt olukorra parandamise nimel.