1. Pudelivesi

Ilmselt üks süütumaid hambavaenlasi on ebapiisava fluoriidisisaldusega pudelivesi. Fluoriid on aga hambatervise oluliseks osaks, sest muudab hambastruktuuri lagunemiskindlana. Nii et mida enam pudelivett sa jood, seda vähem on su kehas fluroiidi, mis aitaks su hambad tervena hoida.

2. Tubakas

Suitsetamine ei muuda hambaid ainult kollaseks, vaid mõjub ka sügavamalt. Tõrv moodustab hammastele kihi, mis hoiab baktereid n-ö kaitse all ja laseb neil julgelt hammaste kallal hävitustööd teha. See võib viia igemepõletiku ja lagunevate hammasteni.

3. Vein

Klaasike veini mõnel õhtul ei tee kellelegi halba, kuid regulaarne veinitamine kahjustab tugevasti su hambaemaili ja tekitab hammastele plekke. Lahendus? Sa ei pea endale veini täielikult keelama, kuid ära hoia seda liiga kaua suus ja joo väikeste lonksudega. Pärast veinijoomist loputa aga suud tavalise veega.

4. Spordijoogid

Spordijoogid on kogumas üha enam populaarsust, sest lubavad olla tervisele kasulikkud, kuid igasugune kasulikkus hammastele neil puudub. Selliste jookide pH-tase on piisavalt kõrge, et tekitada hamba kulumist ja hambaemaili kadu. Kuna need on enamjaolt ka väga suhrkurikkad, on need ideaalsed bakterite ligimeelitajad.

5. Beebipillid

Paljud ei tea seda, kuid pikaajaline suukaudsete rasestumisvastaste vahendite kasutamine kahjustab hamba välja võtmisele järgnevat paranemisvõimet.

6. Dieedipillid

Suurem osa käsimüügi dieedipille vähendavad süljenäärmete efektiivsust, mis viib kuiva suuni. See tõstab aga suuresti hamba lagunemise, igemehaiguste ja hambaaukude tekkeriski.

7. Kommid

See ei ole vist kellelegi üllatus? Kommid võivad põhjustada hambaauke ja igemepõletikku. Pärast kommide ja suhkruste toitude söömist on alati soovitatav hambaid harjata ja hambaniiti kasutada. Kui see pole võimalik, söö jogurtit, juustu või näri suhkruvaba närimiskummi, et suu happesus tasakaalu viia.

8. Kuumad joogid

Naudid igapäev hommikul tassi kuuma kohvi või teed? See võib olla üheks sinu naeratuse vaenlaseks. Must kohv ja tee sisaldavad tanniini, mis tekitab hambaplekke. Lisaks sellele pääseb jook ligi igasse vakku ja auku ning aitab nõnda kaasa hambalagunemist tekitavate bakterite tööle. Lisa oma teele või kohvile piima, et vähendada joogi happelisust ning katsu juua rohkem vett.

9. Karastusjoogid

Inimestel, kes oma limpsidest liiga suures vaimustuseson, ei ole üldiselt väga terve ja valge naeratus. Suhkrused joogid on ka ühed suurimad igemepõletike, hambalagunemise ja hambaaukude tekitajaid. Kui sa ei suuda magusatest jookidest täielikult loobuda, siis joo neid läbi kõrre ja näri pärast suhkruvaba närimiskummi.

10. Tsitrus ja happelised toidud

Tsitrusviljad nagu sidrun ja greip ei ole küll otseselt hambaprobleemide eest vastutavad, kuid nende happelisus muudab hambad lagunemisele ja aukudele vastuvõtlikumaks. Pärast hapu vilja söömist loputa suud veega. Ära aga hambaid kohe pesema asu - oota umbes tunnike.

Allikas: allwomenstalk.com