Ameerika meditsiiniliidu ajakirjas avaldatud uuring on esimene teaduslik töö abielustressi ja naiste südamehaiguste seoste kohta.

Rootsi Karolinska Instituudi teaduri Katrina Orth-Gamieri juhtimisel läbi viidud uuring näitas, et ühe infarkti läbi elanud naistest olid abielunaised kolm korda suuremas teise infarkti ohus kui ülejäänud. Uuringus osales 292 naist vanuses 30-65, kellel oli selja taga üks infarkt.

52 uuringus osalenud naist suri südamehaiguse tagajärjel või sai teise tõsise infarkti. Tegemist oli naistega, kellel olid tõsised abieluprobleemid.

Samaaegselt uuriti ka tööstressi mõju naiste tervisele. Tulemused näitasid , et tööstress naiste tervislikule seisundile mõju ei avaldanud. Tööstress on teadaolevalt üks olulisemaid meeste südamehaigusi põhjustavaid tegureid. Samas ei ole varasemad uuringud viidanud perestressi seostele mehe tervisega.

Wisconsin-Madisoni ülikooli kardioloogiaprofessor Michael Stein nimetas uuringut murranguliseks, kuna see näitab selgelt, et tervishoiuuuringutes tuleb käsitleda mehi ja naisi eraldi. Ei piisa sellest, et uuritakse ainult mehi eeldades, et sama kehtib ka naiste suhtes. Samas tõdes Stein, et tõsiste järelduste tegemiseks on üks uuring veel liiga väike.

Steini sõnul teevad südamehaigused naiste hulgas suuremat laastamistööd kui meeste hulgas. Ameerika Südameliidu andmeil suri 1997. aastal südamehaigustesse 500.000 naist, meeste hulgas oli see näitaja 450.000.

89 protsenti naistest ütles uuringu käigus, et nad on oma meeste või partnerite lähimad usaldusalused, samas usaldas meest või parterit kõigist teistest inimestest rohkem vaid 75 protsenti naistest. Uuringust selgus ka, et abielu või mehega koos elamine ei kaitse teise infarkti eest, samas on stressi tekitav suhe südamele kahjulikum kui vere kõrge kolesteroolitase ning kõrge vererõhk.