28.02 Terviselehes:
  • Alasti tõde varjatud toidutalumatusest
  • Dieeditestide tagamaad ja võimalused

    Loe Terviselehte

  • HAMBANIIT on oluline ja lahutamatu vahend igasuguse suuõõne hügieenilise protseduuri korral. Antud juhul on ainus tõhus abivahend hambaniidi kasutamine puhastamaks hammaste kontaktpindasid ja kahe hamba vahel oleva igeme mõlemaid pooli. Hammaste vahede puhastamist soovitatakse noortel, kelle:

    * hambavahesid täidavad terved igemed (papillid)
    * hambad on tihedalt teineteise vastas
    * hammaste vahel olevad papillid on pikenenud, paistes või hamba küljest lahti.

    Hambaniit viiakse ettevaatlikult edasi-tagasi liigutusega hammaste kontaktpinnast läbi. Puhastatakse mõlema hamba pind igemevao põhjani kolme-nelja hõõruva liigutusega. Nii välditakse niidi pääsemist järsult kontaktpinnast igemesse, kus võib tekkida haav. Puhastus on tõhusam, kui niit on pingul ja hoitakse hamba ümber nurga all nii, et see haaraks hambakaela võimalikult suurelt pinnalt. Niit sõlmitakse kas aasaks või keeratakse sõrmeotsade ümber. Lihtsam viis on kasutada spetsiaalset hambaniidi hoidjat.

    Hambatikud

    Hambatikud sobivad suuremate hammastevahede puhastamiseks katust. Igapäevaseks kasutamiseks olev hambatikk on läbilõikes kolmnurkne. Kasutuselolevad ümmargused, terava otsaga tikud on mõeldud toidujäänuste eemaldamiseks üksikutest hambavahedest. Kolmekandilised hambatikud võivad olla kas pehmest puidust või elastsest plastmassist. Puidust tikk muutub pehmemaks, kui eelnevalt süljes niisutada.

    Tikuga puhastades toeta kämmal lõualuu vastu. Tikk on õigesti hammaste vahel, kui tiku läbilõikes kolmnurga kand jääb igeme poole ja terav külg läheb hammaste vahele. Tikku liigutatakse hammaste vahel edasi-tagasi 4–5 korda nii, et tikku vahepeal hammaste vahest täielikult ei eemaldata. Ka tikuga suureneb puhastusefekt, kui lisaks paarile edasi–tagasi liigutusele muudame tiku liikumise nurga poolviltuseks, et see haaraks hambakaela võimalikult palju ka hamba keele- ja põsepoolsest küljest.

    Suurte hambavahede puhastamiseks on parim väikest pudeliharja meenutav hambavahehari. Selle kasutamine on sama lihtne nagu tikugi puhul. Hambavaheharjaga puhastades toeta kämmal lõualuu vastu. Vahehari on õigesti hammaste vahel, kui tunned teiselt poolt keelega harja otsa. Harja liigutatakse edasi-tagasi 4–5 korda nii, et hambavaheharja vahepeal hammaste vahest täielikult ei eemaldata.

    Sooloharja kasutatakse raskesti ligipääsetavatest kohtadest (tarkusehamba taga, ortodontilise aparaadi vahed jne) katu eemaldamiseks.