Harjumus ja sõltuvus

Suitsetamise mahajätmise muudab raskeks asjaolu, et tuleb loobuda nii suitsetamisharjumusest kui ka nikotiinisõltuvusest. Niisiis peabki esiteks muutma oma harjumusi, mis kutsuvad esile vajaduse sigareti järele. Koosta näiteks nimekiri toimingutest ja situatsioonidest, mille käigus sa alati suitsetad või tunned suuremat soovi suitsetada ning proovi võimalikult paljudest vabaneda.

Teiseks põhjuseks, miks suitsetamisest loobumine nii raske ja võimatu tundub, on nikotiinisõltuvus. Nikotiin tekitab tugeva sõltuvuse, mis on seotud kesknärvisüsteemis asuvate nikotiiniretseptoritega ning mida kauem inimene suitsetab, seda tugevamaks muutub ka nikotiinisõltuvus, sest organism nõuab nikotiinivajaduse rahuldamiseks üha suuremat annust. Seega on üsna oluline, et suitsetamisest ei üritataks loobuda lahjemate sigarettide suitsetamisega või järk-järgult vähem suitsetades, sest iga tõmmatud sigaret tekitab isu järgmise järele.

Väldi igavust!

Oluline on leida suitsetamisele asendustegevus. Tee sporti, käi lemmikloomaga jalutamas, külasta teatrit ja teisi asutusi, kus suitsetamine on keelatud. Suhtle ja veeda aega oma sõprade-tuttavatega ning eriti just nendega, kes ei suitseta. Peaasi, et ei tekiks liiga palju vaba aega, mida suitsetamisega sisustada. Pea meeles, et võimalusel peaksid vältima kohti, mis võivad sind suitsetama ahvatleda, kui see siiski ei õnnestu, siis võib baarides alati mittesuitsetajate lauda istuda.

Arst aitab!

Kui sa ei leia endas piisavalt tahtejõudu, et ise suitsetamisega lõpparve teha, siis pöördu abi saamiseks arsti poole. Eestis on mitmeid arste, kes suitsetamisest loobujatele nõu annavad. Meditsiinilisteks abivahenditeks on suitsuhimu pärssivad nätsud, plaastrid ja inhalaatorid. Nikotiinasendusravi e. NARi eesmärk on aidata tugeva nikotiinisõltuvusega inimesi, suitsetamisest loobujaid, kellel esineb ärajäämanähtusid või kes ei ole kindlad oma tahtejõus. NAR on alati kombineeritud ravi, kas plaaster ja näts või plaaster ja inhalaator. Ravikuuri pooleli jätta ei tohi, isegi kui tundub, et suitsuisu on lõplikult läinud.

Alternatiiv

Lisaks meditsiinilisele abile on võimalik osta erinevaid raamatuid, CD-sid ning loengutega video- ja helikassette, mis on mõeldud nikotiinist loobujatele. Üsna levinud on ka erinevates grupiteraapiates käimine. Need alternatiivid võivad küll veidratena tunduda, kuid tuleb meeles pidada, et suitsetamisest loobumine ei ole asi, mille pärast piinlikust tunda.

Koos on lihtsam!

Suitsetamise üks eripäradest on ka see, et tihti suitsetatakse kindlas seltskonnas. Huvitavamad vestlused toimuvad ju tavaliselt suitsuruumis. Kui oled otsustanud suitsetamisest loobuda, siis proovi ära rääkida oma partner või keegi sõpradest. Koos saate otsustada kuna ja millisel meetodil loobumisega alustada. Lisaks on raske suitsuta vastu pidada, kui pead pidevalt nikotiinihõngu sees viibima ja näed igal pool enda ümber suitsupakke vedelemas. Soovitav on leida eelnevalt argumendid, mis veenaksid sinu partnerit või sõpra suitsetamist lõpetama.

Loo suitsuvaba keskkond!

Suitsuisu tekib väga kiiresti just selles miljöös, kus sulle kõige rohkem suitsetada meeldib ning kus see sulle harjumuseks on kujunenud. Mees.eu soovitab:

  • Viska ära kõik kodus leiduvad suitsupakid, tuhatoosid ja välgumihklid!
  • Tõsta mööbel ümber, et ei jääks kohta, kus sa oled suitsetama harjunud!
  • Laienda suitsuvabasid piirkondi kodus, autos ja tööl!
  • Mine reisile ja ära sigarette kaasa võta! Mujal Euroopas on suitsud mitu korda kallimad kui Eestis ning ka see võib aidata suitsetamisest loobuda.
  • Aseta kohtadesse, kus tavaliselt hoidsid sigarette, hoopis nätsu või pulgakomme!
  • Teavita oma plaanist perekonda, tuttavaid ja töökaaslasi!

Lisaks

  • Piira alkoholi tarbimist!
  • Aseta sigaretid ja välgumihklid ebaharilikesse kohtadesse, kust sa neid esmapilgul otsida ei oska.
  • Aseta sigaretid ja välgumihklid teineteisest võimalikult kaugele, nii et sa neid koos ei näeks.
  • Loe artikleid suitsetamise kahjulikkusest!
  • Küsi nõu tuttavatelt, kes on suitsetamise maha jätnud.
  • Ära ärritu! Väldi närvilist keskkonda ja konflikte!
  • Joo klaas vett iga kord, kui tunned vajadust suitsetada.
  • Proovi suitsetada teise käega.
  • Arvuta, kui palju raha sul suitsetamisele kulub ja mõtle, mida muud selle rahaga teha võiks.
  • Kui tunned suitsuhimu, siis võta 5-eurone ning rebi see puruks!

Suitsetamisest loobumine on üldjuhul väga raske ning esimestel suitsuvabadel päevadel on loobujal tavaliselt kehv enesetunne. See tuleneb sellest, et organism ei ole harjunud nikotiini puudumisega. Tugeva tahtejõu ning enesekontrolliga suudad aga esimestel päevadel vastu pidada ning edaspidi läheb juba lihtsamalt. Mees.eu soovib jõudu ja edu kõigile suitsetamisest loobujaile!