Akne raviks kasutatavate salitsüülhapet ja bensoüülperoksiidi sisaldavate näopuhastustoodete kasutamisel on sageli ebameeldivaks kaasnähuks naha liigkuivus ja õhukeseks muutumine, antibiootikumid aga rikuvad seedetrakti normaalse mikrofloora. Hormonaalsed ravimid ei sobi samuti kaugeltki mitte igaühele.

Milline on alternatiiv?

Vitamiine ja mineraale

Organism vajab normaalseks toimimiseks vajalikul hulgal toitaineid. Mitmed vitamiinid-mineraalid mõjutavad just keha suurima organi — naha — tervist ja aitavad suurendada meie vastupanuvõimet haigustele.

*A-vitamiin on antioksüdant, aitab vähendab naharasu tootmist, parandab nahakudesid, alandab põletikke. Seda vitamiini leidub looduslikult kalaõlis, loomamaksas, sibulapealsetes, porgandis, munades, piimas.

*B-rühma vitamiinid on vajalikud terve naha, juuste ja küünte heaks, aitavad võidelda stressiga ning tugevdada immuunsüsteemi. B-vitamiine leidub palju täisteratoodetes, pähklites, pärmis, munades.

*C-vitamiin on antioksüdant, mis vähendab põletikke, infektsioone ja tugevdab immuunsüsteemi. Seda sisaldavad rohkesti tsitruselised, samuti marjad, eriti astelpajumarjad ning rohelised lehtköögiviljad.

*E-vitamiin on samuti antioksüdant, parandab kudede taastumist, hoiab organismi noorena. Leidub taimeõlides, teraviljades, pähklites, munades, lehtköögiviljades.

*Magneesium on tähtis mineraalaine, mis mõjutab kogu organismi ainevahetust, stimuleerib rakkude taasteket ning on vajalik stressi vastu võitlemiseks ja selle ennetamiseks. Magneesiumit saame teraviljadest, rohelistest lehtköögiviljadest, pähklitest, kaladest, pärmist, päevalilleseemnetest.

*Tsink reguleerib rasu tootmist nahas ning parandab immuunsüsteemi. Tsinki leidub rohkem teraviljades, kaunviljades, piimas, kalas, lihas.

*Seleen on oluline naha tervena püsimisel, aitab pidurdada ka vananemisprotsessi. Seleeni looduslikeks allikateks on pähklid, teraviljad, munad, küüslauk.

*Ka omega-rasvhapped mõjutavad positiivselt naha ja juuste seisundit, kuna parandavad vereringet ja toetavad immuunsüsteemi. Omega rasvhappeid on rohkesti rapsi- ja sojaõlis, merekalades, täisteraviljades, lillkapsas ja marjades.

Söögilauale ja nahale määrimiseks

Meil kõigil leidub kodus kapis mõni igapäevane toiduaine, või kasvatame mõnda tänuväärset taime, millega on võimalik teha vistrike poolt vallutatud nahale pai.

*Küüslauk on väärtuslik maitsetaim, mida kasutatakse paljude haiguste ravimiseks. Küüslauk on looduslik antibiootikum, seespidiselt tarvitades puhastab ta verd, parandab soolte tööd, stimuleerib immuunsüsteemi tegevust ja mõjub positiivselt hormonaalsüsteemile. Välispidiselt võib küüslauku nahale hõõruda või otse vistrikule tupsutada, see hävitab kahjulikud bakterid ja avab põletikulised poorid. Kellele on küüslauk liiga tuline, see võib purustatud küüslaugu segada vähese veega ja teha selle seguga näole mähist.

*Kurk jahutab, taastab ja värskendab nahka, alandab paistetust, vähendab punetust ja ärritust ning on nahale väga õrn. Kasulik on teha purustatud kurgist näole maski või ka niisama ettevaatlikult nahka kurgiviiluga hõõruda.

*Sidrun on antibakteriaalsete omadustega puuvili, mis sissesöömisel aitab tugevdada immuunsüsteemi. Veega lahjendatud sidrunimahla joomine aga parandab seedesüsteemi tööd ja aitab mürke kehast väljutada.
Välispidisest võib sidrunist pigistatud mahla värskelt nahale kanda ja mõne aja pärast maha loputada. Sidrunimahl mõjub hävitavalt kahjulikele pisikutele, pidurdab rasueritust, puhastab ja ahendab nahapoore, ergutab vereringet ning ravib põletikku.

*Mesi omab samuti häid antibakteriaalseid omadusi, kiirendab ainevahetust ja parandab vereringet, sisaldab palju kasulikke toitaineid ning mõjub rahustavalt. Mesi puhastab ja niisutab nahka, teeb naha pehmeks. Soodsalt mõjub näole meemask koos sidrunimahlaga.

*Õunaäädikas stimuleerib ainevahetust , korrastab seedimist ja aitab kehal vabaneda mürkidest. Õunaäädikas on antibakteriaalsete omadustega, aitab tugevdab immuunsüsteemi ja tasakaalustada naha pH-d. Veega lahjendatult võib seda juua ja ka näole kanda. Ei pruugi viimasel juhul sobida aga tundlikule nahale.

*Aaloe on looduslik antibiootikum, sisaldab palju vitamiine ja mineraalaineid, aitab parandada seedimist. Nahale määrides omab rahustavat, bakterivastast, antiseptilist toimet, soodustab naha uuenemist, vähendab põletikke ja turseid. Sissevõtmiseks tuleb mõned tilgad aaloemahla lahjendada vees ja tarvitada segu joogiks. Aaloejooki on võimalik ka osta, samuti aaloest valmistatud geeli.

*Astelpajus leidub palju vitamiine, mineraalaineid ja kõiki kolme omega rasvhapet. Astelpaju on hea hormonaalsüsteemi talitluse ergutaja ja immuunsüsteemi tugevdaja.
Astelpajuõli ravib nahapõletikke, kiirendab nahakudede taastumist ja mõjub nahale rahustavalt.

*Toores kartul sisaldab palju C-vitamiini, sellel on bakterivastane toime ja kooriv efekt. Riivitud kartulist sobib teha näole maski.

*Maitsestamata jogurt mõjub näole kandes niisutavalt ja nahka noorendavalt.

Joo teed

Aita oma nahka nii:
Enne kui hakkad ravimtaimi tarvitama, räägi oma arstiga, sest mitmed taimed võivad olla kahjulikud rasedatele, neeruhaigetele, suhkruhaigetele ja allergikutele. Samuti võivad ravimtaimed mõjutada teiste samaaegselt kasutatavate ravimite toimet.

*Punane ehk aasristik omab rahustavat, antibakteriaalset, põletikuvastast ja verd puhastavat mõju. Punane ristik sisaldab taimseid östrogeene, need aitavad tõsta üldist östrogeenitaset organismis, mille tulemusel väheneb naha rasutootmine.
Tee jaoks võtta 1 spl. ürti klaasi keeva vee kohta. Seda taime ei tohi aga tarvitada pikka aega järjest.

*Punane päevakübar tugevdab organismi vastupanuvõimet haigustele, on antibakteriaalse ja seentevastase toimega, aitab võidelda põletikega ja ergutab ainevahetust. Tee valmistamiseks lisatakse klaasile keevale veele kuni 1 spl. peenestatud õisi ja lehti.
Apteegist saab osta ka punast päevakübarat tablettidena, kapslitena ja tinktuurina. Tinktuur sobib väga hästi põletikuliste vistrike tupsutamiseks.

*Saialilleteel on verdpuhastav, tugev põletikuvastane, kahjulikke baktereid hävitav, desinfitseeriv ja ka rahustav toime. Saialilleteega võib edukalt ka nägu loputada ja puhastada.
Otse vistrikule võib põletiku vähendamiseks kanda saialilletinktuuri.

*Kummelil on rahustav, põletikuvastane mõju, samuti toetab ta immuunsüsteemi. Kummeliteed võib juua või sellega nägu loputada ja kompressi teha, nii väheneb ka naha punetus.

*Nõgesetee omab tugevat põletikuvastast toimet, parandab soolte mikrofloorat ja tugevdab verd. Vistrike korral võib mõjuda hästi ka nõgesekompress.

*Ingver omab esmajoones positiivset mõju seedetraktile, samuti stimuleerib ta immuunsüsteemi, parandab vereringet ja higistamist soodustava vahendina aitab eemaldada organismist naha kaudu kahjulikke aineid. Juuakse värskest ingverist valmistatud teed.

*Roheline tee on tugev antioksüdant, mis stimuleerib jääkainete väljutamist, on antibakteriaalse ja viirusevastase toimega, tugevdab immuunsüsteemi. Samuti aitab vähendada põletikke, infektsioone, võib tasakaalustada hormonaalsüsteemi ja leevendada stressi.
Rohelist teed tuleks juua ilma suhkruta. Võib kasutada ka mähisena näole.

Abi aroomiteraapiast

Aroomiteraapias mõjutatakse tervist taimedest eraldatud eeterlike õlide kasutamise kaudu. Eeterlikke õlisid tarvitatakse ainult välispidiselt ja need toimivad organismile kahel viisil — läbi naha ja hingamisteede kaudu.

Aroomiõlide valik, mida akne puhul kasutada, on suur. Endale sobivaima õli leidmiseks ja täpsemate soovituste saamiseks võiks pöörduda aroomiterapeudi poole.

*Teepuuõli on eeterlikest õlidest kõige olulisemal kohal akne ravis. Sellel on tugev antiseptiline, seentevastane ja baktereid hävitav toime, see puhastab poore ning leevendab põletikke. Teepuuõli võib kanda otse vistrikule või lahjendada mõni tilk õli vees ja saadud lahusega nahka puhastada.

*Geraanium reguleerib hormonaalsüsteemi ja rasunäärmete talitlust, parandab naha ainevahetust ja vähendab ka stressi.

*Lavendliõlil on rahustav ja organismi tugevdav toime, aitab tasakaalustada naha rasutootmist ja soodustab nahakudede taastumist. Hoiab ära põletikke. Lavendliõli võib kanda otse vistrikule.

*Sidruniõli parandab vereringet ja seedimist, tugevdab immuunsüsteemi ja värskendab. Puhastab nahapoore, sobib hästi rasusele ja aknele kalduvale nahale.

*Kadakaõli võib samuti aknet leevendada. Kadakaõli on tugevate antiseptiliste omadustega, parandab vereringet ja tugevdab immuunsüsteemi.

Liiguta ennast regulaarselt

Kehalised harjutused aitavad parandada vereringet, hapniku transporti kudedesse, mürgid eralduvad kehast efektiivsemalt, stress väheneb, higistamine avab poorid ja puhastab need. Nahk muutub tervemaks ja on rohkem toonuses.

Peale trenni on kindlasti soovitav ennast pesta, et eemaldada nahale kogunenud mustus, samuti juua piisavalt puhast vett, et veelgi paremini mürke kehast väljutada. Head teeb iga sportimisviis: jooksime, ujumine, rattasõit, aeroobika, ka tantsimine. Eriti hästi võib nii mõnegi probleemi korral aidata joogaga tegelemine.

Veidi hellitust

Akne ägenemist võib põhjustada ka stress. Stressi ajal reageerivad rasunäärmed stressihormooni liigsele tekkele.
Et emotsionaalsest pingeseisundist vabaneda või seda vältida võiks jalutada looduses, võtta sooja vanni, kuulata head muusikat ja teha lihtsalt midagi endale meeldivat.

Või lase end hoopis masseerida, seegi omab suurt positiivset mõju hea enesetunde saavutamisel. Masseerimine nii rahustab kui ka aitab parandada vereringet ja tugevdada immuunsüsteemi.

Akne rasedatel

Akne on ka raseduse ajal üsna levinud. Haigus ilmub tavaliselt raseduse esimesel kolmel kuul, kui naise kehas toimuvad suured hormonaalsed muutused ja progesterooni tase tõuseb. Peale esimest trimestrit suureneb aga östrogeeni tootmine ja väheneb naha rasueritus ning akne kaob. Probleem näonahaga on tavaliselt suurem neil, kellel ka varem aknet esinenud, eriti menstruatsioonieelselt.

Raseduse ajal võib olla vistrikega võidelda suhteliselt raske, sest paljude ravimite, ka ravimtaimede tarvitamine on keelatud kahjuliku mõju tõttu lootele või raseduse säilimisele.
Kõige lihtsam ja tähtsam soovitus lapseootel naistele, kes kannatavad vistrike all, kuid ka kõigile teistele sama probleemi all vaevlejatele on elada tervislikult, vältida mürke ja püüda olla positiivselt meelestatud.