Kui vajate aga leevendust segavate haigusnähtudele, siis pakume meeldetuletuseks mõned efektiivsed ravimid, mis võivad teid aidata. NB! Need, kes loodavad siit leida täpset nimekirjaga, mida apteegist küsida, peavad pettuma. Valik apteekides on lai ja see kooslus, mis ühele hea, ei pruugi teisele sobida. Küll aga võite siit kõrva taha panna, milliseid toimeaineid peaks üks või teine ravim sisaldama, et efektiivsust tõsta.

Siinkohal igaks juhuk meeldetuletus: Mis on viirused?

Pea- ja kurguvalu, palavik

Valuvaigistid, näiteks aspiriin, paratsetamool ja ibuprofeen on väga tõhusad tooted pea-, kurgu- ja lihasevaluna väljenduvate sümptomite leevendamiseks. Need ravimid aitavad ka alandada palavikku ning on sobivad gripi esmaste sümptomite raviks.

Lastele andmiseks on paratsetamool saadaval ka vedela lahusena. Paratsetamooli võib turvaliselt kasutada palavikualandajana ka kuni kolmekuustel lastel. Ibuprofeen on sobiv üle aastastele lastele, aspiriini ei soovitata alla 12-aastastele lastele muidu kui arsti ettekirjutusel.

Nimetatud valuvaigistid aitavad kõik leevendada külmetushaiguste sümptomeid, aga aspiriin ning ibuprofeen tekitavad sagedamini seedeprobleeme kui paratsetamool ning neid ei ole soovitav kasutada seedehaavandite ega aspiriini ja ibuprofeeni ülitundlikkuse korral.

Kinnine nina

Kinnine nina on üks külmetushaiguse ja gripi kõige tülikamaid sümptomeid. Seda leevendavad kiiresti ksülometasoliini ja oksümetasoliini sisaldavad pihustatavad rohud. Kinnist nina põhjustab ninaveenide paistetus, mida nimetatud kemikaalid aitavad alandada.

Pihustatava nohurohu kasutamine on iseäranis efektiivne õhtul, kui kinnine nina magamist segab. Suu kaudu manustatavad nohurohud, näiteks pseudoefedriin ja fenüülpropanolamiin ei ole kinnise nina ravis nii tõhusad kui pihustatavad ravimid, aga nad on kasulikud valuga seotud sümptomite leevendamiseks, manustatuna koos valuvaigistite, näiteks ibuprofeeni ja paratsetamooliga. Südamehaigetel ja kõrge vererõhuga patsientidel tasuks olla ettevaatlik suu kaudu manustatavate kinnist nina leevendavate ravimitega.

Laste kinnise nina "avamine" on mõnevõrra keerulisem, kuna nina avavaid pihustatavaid vahendeid ei soovitata sellele vanusegrupile. Laste kinnise nina ravimiseks võiks kasutada mentooli ja eeterlike õlisid.

Jooksev nina, aevastamine

Selleks otstarbeks kasutatakse antihistamiine, näiteks kloorfeniramiini ja doksülamiini. Antihistamiinid aitavad leevendada aevastamist ja jooksvat nina, kuna nad aitavad kuivatada sekretsiooni ja mõjuvad rahustavalt. Antihistamiine müüakse erinevate toodetena koos valuvaigistite ja kinnise nina vastaste ravimitega, mis on eriti sobivad öiseks manustamiseks. Mõnikord arvatakse, et kombineeritud ravim ei ole soovitatav, kui ravi vajavad vaid üksikud sümptomid, aga need ravimid on äärmiselt mugavad ja koos on neid palju odavam osta kui kolme või enama eraldi ravimina.

Köha

Köha on väga ärritav sümptom ja kuigi paljud köharavimid sisaldavad aktiivseid toimeaineid, näiteks dektrometorfaani ja kodeiini, on vähe tõendeid selle kohta, et nad oleksid tõhusad külmetushaigustega seostuva köha ravimisel. Külmetusega seostuva kuiva köha korral võib abi saada pigem kuumadest jookidest ja mentooli ning eeterlike õlide aurust. Saadaval on ka arvukalt ravimeid, mis on väidetavalt kasulikud külmetushaigustega seostuva lahtise köha korral, aga tegelikud tõendid nende tõhususe kohta puuduvad. Ka kurgupastillid aitavad mõnevõrra ärritusel tagasi tõmmata.

Kuumad joogid

Mistahes kuum jook pakub leevendust valutava kurgu ja köha korral. Need omavad rahustavat mõju, kusjuures eriti kasulikud on kerge kibeda maiste, näiteks sidruni ja sidrunihappega joogid. Kasulik on süüa ka vürtsikat toitu ja kuuma suppi, kuna need aitavad sekretsiooninäärmetel töötada ning mõjuvad põletikus kurgule rahustavalt. Kuum jook koos paratsetamooliga pakub pikaajalist leevendust külmetushaigustega seotud sümptomite ja valu korral. Samas puuduvad otsustavad tõendid, et neis jookides sisalduvad kinnist nina lahtistavad ained ja C-vitamiin aitaksid probleemi leevendada.

Kõige kindlam ja parem viis viirushaiguste vältimiseks on ikkagi oma immuunsüsteemi tugevdamine. Loodetavasti olete läbi suve ennast karastanud ja kodumaiseid vitamiiniallikaid - marju söönud. Sama rada tallake ka nüüd, sügisel. Esimeste haigustunnuste ilmnemisel on aga soovitav anda oma organismile üks kosutav lisa C-vitamiini "süst", kasutades selleks näiteks Acerola kirsi tablette.

Ilmselt on teilgi tagataskus mõni nipp või ära proovitud rahvatarkus, kuidas külmetusest kiiresti jagu saada. Olge siis head ja jagage neid kommentaariveerus teistega.

Allpool pakutud pealkirjadele klikates saate aga meelde tuletada neid nippe, millest Naistelehes varem juttu olnud.