Sisuliselt on detox-dieedi näol tegu keha mürkidest vabastamisega, mille käigus kaob boonusena ka suur osa pidude- ja kiirtoiduperioodil vööle kogunenud päästerõngast ning tselluliidist kannikatel. Kui palju täpselt, sõltub inimese eelnevast elustiilist ja organismi eripärast. Eriti tõhus ainevahetuse ergutaja ja tervisliku elustiili sissejuhataja on detox-dieet nende puhul, kes kavatsevad oma söömisharjumusi muuta ka pikemas perspektiivis. Kui hakata vahetult pärast dieeti aplalt koorest pastat ja šokolaadikooke pugima, tulevad ka kilod rangete piirangute lõppedes rõõmsalt tagasi.
Fännates hedonistlikku elustiili ehk nautides toitu ja jooki, vahel ka pidutsemist, kuid elades töö ja suhete tõttu kohati stressirikast elu, hüüab su keha puhastusrežiimi peale ilmselt rõõmsa hurraa. Samas on oluline ka detox-dieeditamisega piiri pidada. Näljutamine ja nädalatepikkused paastukuurid on puhastava mõju asemel kurnavad ja võivad lõppeda hoopis tõsisemate tagajärgedega.

Paastu väikevend
Väljendit detox hakati esmalt kasutama seoses alkoholi- ja narkosõltlaste ravimisega, tänaseks on sõna tähendus laienenud ja see defineerib ligi sadakonda puhastavat dieeti. Inimese keha vabastab end mürkidest ka iseseisvalt, detox-dieet lihtsalt kiirendab seda protsessi. Programmi käigus puhastuvad nii vereringe kui ka seedetrakt ja siseorganid.
Pärast dieeti vabanevad inimesed sageli toiduallergiatest ning kroonilised haigused annavad endast vähem märku. Kaalukaotus kaasneb boonusena, sest detox-dieet pole algselt loodud salendaval eesmärgil.
Puhastav dieet on sarnane paastule, aga kestab lühemat aega ja ei ole nii ekstreemne. Enamike detox-dieetide puhul ei pea hambaid täielikult varna riputama, üht-teist võib ka süüa. Rohke veiniga vürtsitatud grilliõhtud ja kesköised jäätiseorgiad tuleks siiski mõneks ajaks unustada.

Kilod lipsavad tagasi
Igaüks teab, et vahel on tore sisustada õhtuid sõprade seltsis padusöömist nautides. Kõik need idamaised hõrgutised, igat sorti küpsised, koogid… Dieedi ajal tuleks selliseid üritusi vältida või siis ülimat meelekindlust üles näidata. Mis siis, et sõpruskond võib ennast ebamugavalt tunda, kui üks asjaosaline rikkalikul õhtusöögil porgandit krõmpsutab või kapsasuppi sööb.
Erinevate detox-dieetide kavades jagatavad toitumisjuhised ulatuvad seinast seina. Mõnes soovitatakse loobuda vaid piimast, suhkrust ja punasest lihast, teine lubab juua ainult vahtrasiirupit ja vett sidruni ning Cayenne’i pipraga, nagu seda tegi lauljatar Beyoncé enne filmi “Dreamgirls” võtteid ning kaotas kahe nädalaga 10 kg. Küll aga saabusid need kilod kauni staari liivakellakujulisele figuurile mõnda aega pärast dieedi lõppu tagasi. Seega, imesid ei maksaks lühiajalise kuuri järel oodata.

Ajakirja maikuu numbrist leiad:
  • Jah, ka sul on G-punkt
  • Detox-dieet teeb imet?
  • Oska oma töökohta hoida
  • Eestlannade uued sõltuvused
  • Shoppa nagu proff
  • Tuuni kodu värskeks!
  • Eemaldame stressimärgid näolt ja kehalt
Detox-tooted — kaval müügitrikk?
Detox-dieedid pidavat nende arvukate pooldajate arvates eemaldama ihust nii loomulikud toksiinid, mis tekivad kehas näiteks valkude lõhustumisel, kui ka mürgised ained, millega inimene siin-seal kokku puutub: pestitsiidid, kodukeemia, säilitusained, sigaretisuits ja raskmetallid. Dieedi läbinud tegelased pole kiidusõnadega kitsid. “Enesetunne on super!”, “Ma pakatan energiast!”, “Vabanesin kroonilisest unetusest” — need on ainult mõned kommentaarid lugematutes internetifoorumites muljetavate dieedipidajate suust.
Ka paljudele ilu- ja tervisetoodetele kleebitakse peale uhke detox-silt. Seda võivad kanda nii udupeened pesugeelid, šampoonid, plaastrid, mis käivad talla alla, ravimtaimede leotised ja pulbrid. Nende siira usaldamisega võiks ette vaadata, sest mitmed “tõhusad” toidulisandid on lihtsalt lahtistid. Paljusid tooteid müüakse ainult interneti kaudu ja nende lubadused võivad olla alusetud. Viimast tõestas hiljuti Briti biolooge, arste ja keemikuid ühendava rühmituse Voice of Young Science uuring.

Mõistlikkust!
Dieetide rägastikus on raske orienteeruda, seda enam, et neist kõik lubavad imetulemusi äärmiselt lühikese ajaga. Kui lubadused tunduvad liiga ilusad, et olla tõsi, siis enamasti need seda polegi. Enne suure hurraaga alustamist tasuks meeles pidada, et kahjuks ei kao aja jooksul kogunenud rasvapolster päriselt ära ei nädala, kahe ega ka kuu jooksul. Kõige olulisem on enesedistsipliin ja elustiili muutus, enda lühikese ajaga poolsurnuks näljutamine pole ei arukas ega ka kindlasti mitte tervislik. Arstide sõnul ei armasta inimkeha üleöö toimuvaid muudatusi ja reageerib toidust ilmajäämisele hoopis instinktiga tagavara koguda.
Palju oleneb ka sellest, milline on detox-dieediga alustaja igapäevane menüü. Kui see on enam-vähem tervislik, pole keha jaoks ka dieedile üleminek nii valus. Kui toitud aga peamiselt lihast ja rasvarikkast toidust, tasuks puhastumisprotsessile läheneda rahulikumas tempos ja loobuda esmalt näiteks töödeldud suhkrust ja valgest jahust. Kui see esimene samm on tehtud, võid valida detox-dieedi, mis tundub sulle sobivaim. Kõige tähtsam on õppida oma keha signaale kuulama, siis on ka tulemused meeliülendavad.

Milline puhastuskuur sobib sulle?

KROONILINE STRESSAJA
Kas kuulud nende hulka, kellel on pidevalt käsil sada asja ja stress kogu aeg kukil? Toitud peamiselt kohvist, šokolaadist ja energiajookidest? Newcastle’i ülikooli toitumisteaduskonna professor Clare Collinsi sõnul ei pane stressis inimene tähelegi, mida ta sööb. Tulemuseks on aukuvajunud silmad, vilets nahk ning läbipõlemine. 

PEOLOOM
Kas sinu nädalavahetus möödub klubides pidutsedes, veiniklaas ühes, sigaret teises käes? Öösel peolt koju minnes haarad viimasest lahtiolevast putkast kebabi ja hommikul soovid turgutuseks rasvast peekonit. Selline elustiil teeb ruttu vanaks ja väsinuks ning põhjustab emotsionaalset kurnatust ja ülekaalu.

IMPULSIIVNE PUGIJA
Kuigi toitud muidu üsna mõistlikult, ei suuda sa igapäevasest maiustusest ära öelda ja pidudel sööd alati vähemalt kaks tükki torti. Sellise elustiiliga võib Collinsi sõnul võtta juurde kuni üks kilo kuus!

Teksti täisversioon on loetav ainult ajakirjast