KÜSIMUS: Esimest korda günekoloogi külastades diagnoositi mul emakakaela erosioon. Sellest ajast peale olen vaevelnud kõiksuguste põletike käes ja iga kord arsti külastades tehakse vähiproov. Olen 20.a a arsti sõnul ei saa midagi ennem ette võtta kui ma olen sünnitanud. Millega on tegemist? Kas antud diagnoos tähendab kohe vähki? Kas peaksin sünnitamise peale varem mõtlema ja mida ma ise saaksin teha, et oma tervist stabiliseerida või hoida?

VASTUS:
Emakakaela muutused võivad olla seotud füsioloogiliste või patoloogiliste protsessidega.

Füsioloogilised muutused on seotud vanuse, raseduse ja hormonaalsete rasedusvastaste tablettide kasutamisega. Noortel naistel on emakakaela muutused (ektoopia) tavaline leid, mis on seotud erilise emakakaela kanali anatoomiaga. Nendel juhtudel naistel kaebusi ei ole ja nad ravi ei vaja. Oluline on aga täpsustada, et emakakaela muutused pole seotud põletikuga, mida sageli esineb.

Olulisemad emakakaela põletikuga seotud haigused on klamüdioos, gonorröa, trihhomonoos ja herpesviirus. Tähtsamatest tunnustest on voolus ja määriv vereeritus (sageli peale vahekorda).

Arvestades, et emakakaelas võivad tekkida ka pahaloomulised muutused, hindab naistearst nii põletikulised kui ka rakulised muutused ("vähiproov") ja vajadusel teeb ka kolposkoopiat (vaatab emaka kaela mikroskoobi abil). Alles selle järgi saab otsustada, kas naine vajab ravi või mitte.

Kui arst leidis, et emakakaela muutused pole seotud põletikuga, otsustab ta vastavalt tsütoloogilistele muutustele, kui sageli Te peate naistearsti külastama. Emakakaelas võivad olla erinevad muutused ja see ei tähenda "kohe vähki".

Kas peate mõtlema varem sünnituse peale või mitte, sõltub siiski dünaamilistest emakakaela muutustest ja sellest oskab rääkida arst, kes teeb korduvat kontrolli. Teoreetiliselt esineb emakakaela vähki noores eas harva. Sellest lähtudes ilmselt pole ka nii kiire sünnitamisega. Oluline on, et hoolitsete ise keha ja seksuaalelu hügieeni eest ning jägite oma toitumist.

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja
Kliiniku tel: 07/ 348 145