27aastane naine kirjutab allikas PopSugar, et aasta aega tagasi oli tema ema duši all ja raseeris parasjagu oma kaenalaaluseid, kui tundis kogemata kõva tükki oma paremas rinnas. Ta sai kohe aru, et midagi on väga valesti. Ta helistas kiiresti arstile ja selguski, et tal on rinnavähk. Kõigest kolm kuud tagasi oli naine käinud oma rindu kontrollimas ja tulemused olid ideaalsed.

Vähk võib tekkida niivõrd kiiresti... Kui tema ema poleks kohe reageerinud, ei pruugiks ta enam elus olla. Kõigest paar nädalat peale hirmsat avastust eemaldati tema rinnast pahaloomuline kasvaja ja ta hakkas saama kiiritusravi. Tema teekond ei ole veel täielikult läbi, kuid asjad on liikunud paremuse poole.

Peale seda otsustas tema tütar hakata ennast igakuiselt kontrollima ja paneb naistele südamele, et kõik teeksid seda vähemalt kord kuus. Ja selle rutiiniga peaks alustama juba 20aastaselt, sest ka väga noortel naistel võib esineda rinnavähki, ehkki tõenäosus on väiksem.

"Ma tean, et oma rindade näppimine võib osade naiste jaoks tunduda imelik ja seda ei taheta väga teha, aga sellest tundest peab üle saama," ütleb naine.

Iga kuu võtta mõni minut selleks, et uurida oma rindu ja katsuda neid korralikult kas duši all, peegli ees või voodis lamades ei ole väga keeruline. Niimoodi saad paremini tuttavaks oma rindadega ja kui tulevikus peakski neisse tekkima mõni tükk, mida seal varem polnud, saad sa sellest ka kiiresti aru.

"40% rinnavähi juhtumitest avastatakse tänu naistele, kes on ise oma rindu kontrollinud ja tundnud rinnas moodustist. Rindade pidev kontrollimine iseenda poolt on väga tähtis," avaldab John Hopkinsi Meditsiinikeskus.

Kõige parem oleks oma rindu inspekteerida ovulatsiooniperioodi ajal, ehk umbes 14 päeva peale menstruatsiooni lõppu.

Allikas: PopSugar