Soovitused pärinevad:
ja ajakirjast
Natural Health
.

* Gripi korral saab kergendust pohladest: marjadest tehakse morssi, vartest ja lehtedest tõmmist. Valage 1 spl pohlavartele ja -lehtedele klaas keeva vett, laske 30 minutit tõmbuda, kurnake ja võtke 4-5 korda päevas 2 spl.

* Teise retsepti kohaselt tuleb valada 1 spl võrdsetes kogustes võetud pohla- ja maasikalehtede segule klaas vett, lasta keema, lisada maitse järgi mett ning juua kuumalt 3-4 korda päevas klaasitäis.

* Aitab seegi, kui segate peeneks riivitud küüslauku sama suure koguse meega ja võtate enne magamaminekut 1 spl, juues vett peale.

* Väga efektiivne gripivastane vahend on apelsinid. Seda pigem profülaktiliselt, nakatumist ennetada püüdes.

* Tilgutage paari päeva jooksul iga 2-3 tunni järel sõõrmetesse 5 tilka värsket aaloemahla.

* Kõige paremini mõjub gripi korral must sõstar. Pange seda kuuma vette ja jooge umbes 4 klaasi päevas. Talvel võite teha mustsõstraokste keeduvett. Valage peotäiele peenestatud okstele 4 klaasi keeva vett, keetke 5-10 minutit ja hautage kaane all veel 4 tundi. Seda keedust tuleks juua enne magamajäämist soojalt 2 klaasi.

* Gripiepideemia ajal on haigestumise vältimiseks või haiguse kulu leevendamiseks soovitatav süüa iga päev 2-3 küünt värsket küüslauku.

* Abi on ka vaarikatest. Valage 1 spl kuivatatud vaarikatele klaas keeva vett, laske 20 minutit tõmmata ning jooge kuumalt 2 korda päevas klaasitäis.

* Valage 4 spl mädarõikamassile 0,5 l kuiva viinamarjaveini, segage juurde 10 sidruni peenestatud koor, laske nädal või paar seista ning jooge 3-4 korda päevas 20 minutit enne sööki 50 g. Tehke ravim valmis juba gripihooaja lähenedes ja jooge seda kõrge palaviku korral.

* Valage 1 spl peenestatud raudrohuürdile klaas keeva vett, laske kinnises nõus toatemperatuuril 45 minutit tõmbuda ja võtke kurnatud tõmmist iga tunni järel 1 spl.

* Juba külmetuse või gripi esmaste tundemärkide ilmnemisel hakake võtma leedri ekstrakti 1-2 tl 4 korda päevas. Et mitte ärritada mao seinu, on parem ekstrakti võtta söögi ajal. Leedrimarjad sisaldavad proteiine, mis teevad viirused kahjutuks, C-vitamiin aga tugevdab immuunsust.