Piira kaloreid

Keskmine kehaliselt aktiivne naine vanuses 40-50 aastat, vajab päevas keskmiselt 1500 - 1600 kalorit. Keskealine kehaliselt aktiivne ja keskmist kasvu mees vajab umbes 1800 kuni 2000 kalorit.

Kui portsjonite suurused on vajaduste järgi kohandatud, suuna tähelepanu söömissagedusele. Söö iga kolme-nelja tunni järel, kuid mitte liiga hilja õhtul. Lihtne reegel meelespidamiseks on: mida hiljem, seda kergemalt.

Söö tasakaalustatud kombinatsiooni lahjadest valkudest, rasvadest ja süsivesikutest. Rasvadest tarbi häid rasvu, mitte palmiõli või hüdrogeenitud õli (tuntud ka kui transrasvad), vaid kõrge kvaliteediga häid rasvu (näiteks neid, mida sisaldavad pähklid).

Vaheta trenni

Enamik inimesi tegeleb aastaid sama kehalise treeninguga ning keha kohaneb. 40-aastastel on rasvarakud visad kokku tõmbuma. Too treeningurutiini vaheldust. Aeroobse treeninguga võiksid tegeleda vähemalt viiel korral nädalas. Lisa intensiivsust ja veidi jõutreeninguid ning pane end proovile suuremate raskustega. Tee jõutreeninguid kaks-kolm korda nädalas. Kuna lihasmass põletab kaloreid rohkem kui rasv, annab suurenenud lihasmass ainevahetuse seisukohast teatava eelise.

Mis selle kõhuga lahti on? Mul ei ole kunagi varem sellist pugu ees olnud.

Pärast 40. eluaastat alakõhu piirkonda tekkinud üleliigne keharasv on seotud vananemisega. Normi piires moodustab üleliigne keharasv tavaliselt ainult üks-kaks kilo.

Ja tõepoolest tekibki väike vatsake. Seda on võimalik minimeerida, kui järgid mõistus-suu-lihased-kontseptsiooni. Kuid on ilmselt ebarealistlik loota, et Su kõht muutub samasuguseks kui siis, kui olid 20-aastane või selle ringis.

Kas ma saan oma ainevahetust ergutada?

Ainevahetust on võimalik läbi kogu elu vastavalt eale optimeerida, kui säilitad võimalikult kõrge treenituse, mis on vastavuses elu võimaluste ja piirangutega. Juhul, kui lihasmass väheneb (puuduliku füüsilise aktiivsuse tagajärjel), aeglustub ilmselt ka ainevahetus.

Millised treeningud sobivad keskealistele kõige paremini?

Loominguline aeroobne treening. Aeroobse treeninguga tuleks kulutada 400-500 kalorit päevas. Näiteks trenažööril on võimalik umbes 35 minutiga põletada umbes 400 kalorit. Treeni kõiki lihasgruppe nii palju kui võimalik. Kuluta vajalikud 400-500 kalorit korraga või osade kaupa. Ning ära unusta ka jõutreeninguid.

Allikas: http:// www.webmd.com/