Nõu annab doktor
Viktor Vassiljev
:

See on krooniline igemepõletik ehk parodontiit. Esineb noortel kui vanadel. Vanemas eas on põhjuseks sidekoe ealised muutused, aga noorematel organismi üldise vastupanuvõime nõrgenemine kas kroonilise haiguse või vitamiinipuuduse, kuid sagedamini üleväsimuse ja kestva närvipinge tagajärjel. Suitsetamine on soodustavaks teguriks.

Põletikulised igemed taanduvad hammaste ümbert ning moodustuvad igemetaskud, kuhu jäävad pidama toiduosakesed. Igemetaskus paljunevad roiskumist tekitavad mikroobid, millest ka halb lehk, aga hullem on see, et krooniline infektsioon süveneb, viib hammaste loksumiseni, hambajuure alla tekkiva mädakoldeni ja lõppkokkuvõttes võib mitmest hambast ilma jääda.

Igemepõletiku vastu soovitatavad hambapastad aitavad vaid alguses, kui tegu ajutise igemete veritsusega. Kroonilise põletiku vastu tõhusaid meetodeid pole, ravida tuleb algpõhjust. Hambaarst võib igemetaskuid puhastada ja isegi kinni õmmelda, paraku on tulemus ajutine. Mingil määral aitab suuhügieen — pärast igat söömist hambavahede puhastamine hambaniidiga või väikese harjakesega, neid müüakse apteegis.

Päris hästi aitab loputamine kummelitinktuuriga, mis on apteegis retseptita saadaval. Kummelitinktuuris sisalduv piiritus on tugeva desinfitseeriva toimega, hävitab halba lõhna tekitavaid mikroobe. Kummeli toimeaine asuleen vaigistab ärritus- ja põletikunähte, vähendab igemete turset ja igemetaskute veritsust. Ravi on pikaajaline ja pidev — et tegu kroonilise protsessiga, siis igemepõletiku vaigistamiseks võib kuluda ka mitu kuud, aga lõpuks on tulemus kindlasti märgatav.

Loputamiseks võetakse kummelitinktuuri enam-vähem teelusikatäis poole klaasi vee kohta, oleneb, kuidas keegi piiritust kannatab — see võib vigastatud kohtades väheke kipitada. Loksutatakse suus korralikult ringi, vähemalt minut hommikul ja õhtul pärast hammaste pesemist. Veel parem oleks seda teha pärast igat söömist, siis ei jõua mikroobid niivõrd paljuneda, et üldse mingi lõhn tekiks.