Puugid muutuvad aktiivseks juba 5-7 kraadi juures ning sagedasti varitsevad ohvrit rohus, põõsastes ja lehtedes. „Eelkõige armastavad nad varjulisi, tiheda madala taimestikuga kohti, mispärast tasuks lastele selgitada, kuidas valida mängukohti nõnda, et vältida puugi hammustust,” räägib Südameapteegi proviisor Olesja Kuznetsova. Tema sõnul on oluline lapsega puukidest ja nendega seotud ohtudest rääkida nii, et see teda ei hirmutaks. „Ei taha keegi, et putukahirm rööviks lapselt lusti looduses mängida. Nii ei tohi ohu vältimiseks ohtudega liialdada, vaid selgitada, et igapäevane puugikontroll ja avastamise järgne kiire eemaldamine kaitseb võimalike ohtude eest.”

Kuidas puugihammustust vältida?

Oluline on riietus. Puukide levikupiirkonnas saab lastel hammustusi ära hoida, kui riietada neid heledasse. „Heledal pinnal paistavad puugid paremini silma. Eelistada tasub pikki varrukaid ja pükse, lisaks pista püksisäärgi sokki,” soovitab proviisor. Nii ei pääse puuk ligi!

Abiks on putukatõrjevahend. Apteegist leiab mitmeid puugitõrjevahendeid, mis takistavad puugi kinnitumist. Lastele on saada ka looduslikumaid variante.

Raputa riided puhtaks. Proviisori soovitab laste riided pärast õues mängimist läbi kloppida, et neil ronivad puugid ei jõuaks hiljem lapse nahale.

Hoolikas kontroll hoiab ära borrelioosi. Puugid levitavad nii borrelioosi kui entsefaliiti. Puukborrelioosi bakterite levimiseks peavad puugid olema naha küljes pikemalt, vähemalt ööpäev läbi. Olesja Kutznetsova sõnul tuleks lapsi ennetavalt kontrollida iga päev, nii nende nahka, riideid kui juukseid. „Puugikontrollil peaks eriliselt tähelepanu pöörama karvadega kaetud või pehme ja õhukese nahaga piirkondadele, nagu põlveõndlad ja kõrvatagused. Lastel leitakse puuke sagedamini just peast,” rõhutab proviisor, kuid nendib, et entsefaliidi eest kahjuks puugikontroll ei kaitse, sest seda haigust levitav viirus jõuab kehasse kohe.

Vaktsineerimiseks pole kunagi hilja. Borrelioosi vastu kahjuks vaktsiini ei ole, kuid selleks, et lapsega muretult loodes viibida, tasuks kindlasti ära teha puukentsefaliidi vaktsiin. „Vaktsineerima peaksid puukentsefaliidi ohualade elanikud ja eriti lapsed, kes viibivad tihedamini looduses.” Lapsi võib vaktsineerida alates esimesest eluaastast.

Mida teha siis kui puuk on juba hammustanud?

Eemalda puuk nii kiiresti kui võimalik. Eemaldamisel on abiks spetsiaalsed puugieemaldajad, mis peaksid iga pere koduapteegis olemas olema. „Haara puugieemaldajaga kinni puugi kaela juurest, nahale võimalikult lähedalt ja tõmba see otsesuunas välja,” õpetab proviisor ja lisab, et eemaldamise ajal puuki paremale või vasakule keerata tarvis ei ole, kuna tal puuduvad niinimetatud sarvhammastega keermed. „Juhul kui puugi pea peaks lapse naha sisse jääma, siis muretsemiseks põhjust ei ole. Nakatumisohtu see ei suurenda ja keha tõukab selle hiljem ise välja,” räägib Kuznetsova.

Enne väljatõmbamist ära määri puuki. „Kindlasti ei tohi puuki õli ega võiga määrida. Lämbuv putukas hakkab muidugi kehast välja ronima, kuid samas võib see soodustada ka haigustekitajate sissetungi,” hoiatab proviisor.

Ole puugi eemaldamisel õrn. Eemaldamisel püüa puuki mitte pigistada, vastasel juhul võib proviisori sõnul nahale sattuda putuka väljaheide koos borrelioosi põhjustava bakteriga.

Pärast eemaldamist puhastada. Puhastage puugi kinnitumiskoht desinfitseerimisvahendiga, selle puudumisel pesta vee ja seebiga.

Ole pärast hammustamist valvas. Proviisor soovitab igaks juhuks jälgida lapse nahal hammustuskohta 4-5 päeva. Juhul kui sinna peaks tekkima 5-10 sentimeetrine punetav ring, tuleb minna kindlasti perearsti juurde kontrolli. Lisaks on apteekides südame rahuks olemas ka borrelioosi kiirteste, mis võimaldavad tuvastada nakkust alates 2 nädalast pärast puugi hammustust.

Proviisor pöörab tähelepanu, et erinevate puukide ennetamise meetmed tulevad kindlasti kasuks, kuid ainus tõhus kaitse puukentsefaliidi vastu on vaktsineerimine. Vaktsineerida saab nii oma perearsti juures, haigla nakkuskabinetis kui ka apteekides. Apteekides teostatakse puukentsefaliidi vastast vaktsineerimist aprilli ja mai vältel valitud apteekides üle Eesti. Seda, millistes apteekides vaktsineerida saab, näeb veebilehelt www.vaktsineeriapteegis.ee