Kas sa tahad elu lõpuni…

• dieedil olla või ennast näljutada?
• loobuda oma lemmiksöökidest?
• süüa midagi, sest sa tead, et see on sinu jaoks hea, kuigi see sulle üldse ei maitse?
• käia iga päev trennis, sest sa arvad, et sa PEAD seda tegema?
• teha mingit trenni (näiteks käia ujumas), kuigi see on viimane tegevus maa peal, mida sa naudid?

Mina arvan, et mitte keegi meist ei vasta nende küsimustele jaatavalt. Miks siis nii paljud inimesed katsetavad erinevaid dieete ja piinavad oma keha intensiivse trenniga, mis neile ei meeldi?

Me tahame kiireid tulemusi ja arvame, et kui ma „praegu ja nüüd“ korralikult toitun ja trenni teen, siis olen hiljem ilus ja terve ning saan oma elu nautida. Olen sellesse lõksu langenud oma elu jooksul mitu korda ja alles nüüd saan aru, et see ei toimi. Võtame näiteks ühe lihtsa näite toitumise vallast. Igal pool räägitakse oliiviõli kasulikkusest ning headest omadusest. Mulle aga üldse ei meeldi oliiviõli maitse, kuid sellele vaatamata lisasin seda salatitele, sest see on ju mu tervisele hea. Sellega aga „rikkusin“ tihtipeale oma salatid ära ning sõin neid vastumeelselt. Milleks see kõik? Ma ei sure ju ära, kui ma oliiviõli ei söö.

Probleem seisneb selles, et kui me kehtestame endale ebareaalsed reeglid, tuleb varem või hiljem ette olukord, mil me ei suuda nendest kinni pidada. Näiteks üritasin ühe nädala nii süüa, et ma tarbiks võimalikult vähe teraviljatooteid. Taoline piirang viis aga selleni, et ühel päeval sõin umbes kümme korda rohkem leiba, kui oleks tervislik. Keda ma lollitan? Ma ju jumaldan teraviljatooteid! Kui ma endale midagi keelan, siis tekib veelgi suurem isu.

Lahendus peitub mõõdukuses. Ma saan aru, et elu ilma leiva ja makaronideta ei ole elu, mis pakub mulle pikemas perspektiivis rahuldust. Sellegipoolest ei pea ma tervet 500-grammist makaronipakki korraga ära sööma. Sama kehtib ka näiteks oliiviõli puhul — et saada piisavalt häid rasvu, võin süüa ka muid toiduaineid, näiteks teisi õlisid ja pähkleid. Kui teen tervislikke valikuid, mida ma olen valmis tegema ka aasta ja kümne aasta pärast, kujunebki välja harjumus ehk niiöelda tervislik eluviis.

See kõik tundub nii iseenesestmõistetav, kuid sellegipoolest näen liiga palju inimesi, kes üritavad näiteks ühel nädalal ainult köövivilju süüa või kaks nädalat jutti iga päev kolm tundi trenni teha ja seda kõike vastumeelselt. Kas nad tahavad nii oma elu lõpuni elada? Kui nii, siis tunnen neile südamest kaasa, sest see elu ei kujune kuigi lõbusaks.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.