Karastusjoogid suurendavad vähiriski

 (12)
limonaad
TopFoto/Scanpix

Inimestel, kes joovad kaks või rohkem suhkrut sisaldavat, gaseeritud jooki nädalas, on ligi kaks korda suurem oht haigestuda harvaesinevasse, kuid tapvasse tõppe — pankrease- ehk kõhunäärmevähki. Nii kinnitab äsja avaldatud uurimus.

Limonaadi asemel peamiselt puuviljamahla joonud inimestel sama seost ei tuvastatud, vahendab Reuters.

Minnesota ülikooli teadlane Mark Pereira sõnul võib süüdi olla suhkur. “Limonaadis sisalduv suhkur võib tõsta insuliini taset organismis. Meie hinnangul soodustab see kõhunäärmevähi rakkude kasvu,” ütleb Pereira.

Insuliini, mille põhifunktsioon on reguleerida suhkru taset veres, eritab vereringesse kõhunääre.

355 ml limonaadipudel sisaldab keskmiselt 130 kalorit, millest enamik tuleb suhkrust.

Uuringus, mille tulemused ilmusid ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers&Prevention, osales 14 aasta jooksul ligi 60 000 Singapuri meest ja naist.

Selle aja jooksul arenes 140 katsealusel välja kõhunäärmevähk. Neil, kes jõid kaks või rohkem limonaadi päevas, tuvastati 87 protsenti kõrgem haigestumisrisk.

Pikemalt loe FORTEST