Rahvusvahelise Haiguste Klassifikatsiooni alusel on tubaka tarvitamine psühhoaktiivsete ainete kasutamisest tingitud psüühika- ja käitumishäire, koodiga F17.2.  Tubaka tarvitamisest loobumine on sageli pikk ja vaevarikas protsess. Nikotiin on võimas sõltuvusaine, mille sõltuvustugevus on võrdväärne heroiini ja kokaiiniga.

Lisaks sõltuvusele harjumuspärasest tegevusest kaasneb suitsetamisega aju neurobioloogiline sõltuvus. Kuigi 70% suitsetajatest soovib loobuda, siis oma tahtejõuga ise loobunutest hakkavad taas suitsetama isegi kuni 97%. Loobumise efektiivsuse parandamiseks soovitatakse nõustamist ja vajadusel ka sõltuvusravimite kasutamist. Ravimeid soovitatakse võtta siis, kui nõustamisest üksi suitsetamisest loobumiseks ei piisa.

Loobumisefektiivsust suurendavad nikotiinasendusravi (nikotiininäts ja nahaplaaster) ja mõned suitsetamisega seotud ajukeskustesse toimivad tabletid, mida võetakse rangelt arsti järelevalve all. Ühe loobumiskatse jaoks valitakse ravimitest ainult üks. Võimalik on teha mitu loobumiskatset.

Suitsetamisest loobumine on tulus nii ühiskonnale kui ka üksikisikule. Sigarettidele kulutatav summa on kuude ja aastate arvestuses ülimalt märkimisväärne, sest kindlasti tõuseb sigarettide hind ka edaspidi jätkuvalt. Kui esialgu võib näida rahakulutus loobumisravimitele suurena, siis juba peagi jääb taskusse märkimisväärne rahasumma, mis muidu oleks sigarettidele kulunud. Igal juhul saab arvestada loobumisravimitele kasutatavat summat kui investeeringut ja seda kindlasti ka tervisesse ja elukvaliteeti. 

Eestis ületasid 1998. aastal suitsetamisest tingitud kulutused tervishoiusüsteemis 200 miljoni krooniga tulusid, mis laekusid riigile tubaka aktsiisist.

Eestis on nõustamist arendatud alates 2005. a jaanuarist, mil rakendus tööle Tervise Arengu Instituudi projektipõhine tegevus. Seoses südamehaiguste ja vähi ennetamise strateegiaga on tänaseks loodud suitsetamisest loobumise nõustamise (SLN) kabinetid kõigis suuremates keskustes 17 haigla ja kahe tervisekeskuse baasil. Oma elukohale lähima suitsetamisest loobumise nõuandla aadressi saate, kui külastate Tervise Arengu Instituudi kodulehekülge www.tai.ee.

SLNi kabinettides kasutatakse loobumise abistamiseks nõustamist vajadusel koos ravimite (nikotiinasendusravi või tablettravi) kasutamissoovitustega. Suitsetamisest loobuda soovijad tulevad raviperioodi (2 kuu) vältel kokku neljale visiidile ja kahele lisavisiidile pärast ravi. Lisaks helistavad nõustajad kokkuleppe alusel loobujatele kuni ühe aasta vältel.

1. visiidil antakse soovitusi ettevalmistusperioodil suitsetamisharjumuste muutmiseks, määratakse nikotiinisõltuvuse tugevus, nikotiinsõltuvdepressiooni tase ning täidetakse üldise meeleolu küsimustik. Soovitatakse ravimeid nikotiinsõltuvuse vastu (vastavalt patsiendi soovile ja näidustustele/vastunäidustustele valitakse nikotiinasendusravi või tablettravi), lepitakse kokku esimene suitsetamisvaba päev (SVP), tablettravi kasutamisel määratakse esimene tablettravi kuupäev (7 päeva enne loobumispäeva), nikotiinasendusravi kasutajatele soovitatakse sobiva tugevusega nikotiinplaastreid või närimiskumme.

Kahe nädala pärast, esimesel suitsuvabal päeval toimub 2. visiit, kus selgitatakse esimestel päevadel tekkivate probleemide ja ärajäämanähtude põhjuseid, kontrollitakse ravimite sobivust ja antakse soovitusi järgnevaks 2 nädalaks, mil suitsetamise taasalustamise risk on väga kõrge.

Kahe nädala pärast toimub 3. visiit, kus selgitatakse võimalikke riskimomente järgneva 2 kuu vältel ja antakse soovitusi nende vältimiseks, määratakse raviskeemid järgnevaks kaheks nädalaks: nikotiinasendusravi kasutajatel vähendatakse doosi, tablettravi kasutajad jätkavad endist raviskeemi.

Taas kahe nädala möödudes toimub 4. visiit, kus antakse juhiseid ravikuuri lõpetamiseks (tablettravi kokku 8 nädalat, nikotiinasendusravi sõltuvalt nikotiinisõltuvuse tugevusest 3-12 nädalat), antakse soovitusi, kuidas ravimiteta mittesuitsetajana püsima jääda, vajadusel jätkatakse ravi.

Kui patsient vajab, lepitakse kokku kaks järgmist visiiti, lisaks on võimalus konsulteerida telefoni või elektroonilise posti teel. Juhul kui patsient on alustanud suitsetamist, lepitakse kokku uus suitsetamisvaba kuupäev ja nikotiinisõltuvuse ravimeetodi valik.

Ülle Ani on TÜ Kliinikumi Kopsukliiniku arst-õppejõud.