Hea tervise saladust tuleb Irsi sõnul otsida suhtlusest loodusega. Taimed on mõjukad, kuid inimene ei tea veel kõiki nende eripärasid. Mõni aga ei soovigi uskuda. On ka neid, kes ei viitsi nendega jännata — on ju nende mõju pikaldasem. Sestap näibki maagia ümbritsevat meie meeltega tajumatuid nähtusi.

“Viimasel ajal on teadlased avaldanud arvamust, et taimed kõnelevad," räägib Irs. "Inimene taimede keelt ei oska, aga näib, et loomad oskavad. Haige loom leiab eksimatult raviva taime.”

Taimed leevendavad kevadväsimust

Viimastel aastatel on ravimtaimede korjamine muutunud siiski populaarseks. Abivajaja saab ju tervist kosutada värskes õhus, ja veel, kõik mis loodusest hangitakse, saadakse pealegi tasuta. Irs teab, et metsikud ravimtaimed on suisa asendamatud, kas või kevadväsimuse ja märkamatult ligi hiiliva skorbuudi vastu. “Taimedes leidub alati mitu ravi toimeainet. Sageli need toetavad teineteist. Üks neist soodustab teise imendumist organismis.” Irs ütleb, et ravitoimet võib kiirendada, kui süüa teatud sööke: rohkem iga-tahes köögivilja.

Kasemahla 101 haiguse vastu

Irs soovitab iga päev süüa sibulat, mis aitab verd vedeldada, vältida trombiohtu, samuti avitab sapi- ja maksahädade korral. Sibul tõstab potentsi ja puhastab köögis saasteõhku. Kevadist kasemahla teatakse hea olevat 101 haiguse vastu.

“Kui iga päev jõutaks ära juua kolm liitrit kasemahla ja välja urineerida, siis poleks inimestel vähihirmu,” ütleb loodusvaatleja ja lisab, et vähi vastu on tõhusad ka võilille- ja põdrakanepijuured. Palderjanijuuri soovitab Irs südame rütmihäirete puhul. Mustikalehti, -õisi, -varsi ja -marju aga pakub ta maitsmiseks suhkruhaigetele, närvide rahustuseks. Sama toime on ka põld- ja metsmurakal.

Orashein on tugevate taim

Orasheina juuri peaksid Irsi arvates sööma kõik, kes tahaksid olla tugevad. Neil juurtel on meeletu jõud, on loodusemees kindel. Parim moodus oleks orasheinajuured jahvatada ja kasutada seda toitudes jahu asemel. Orashein hoiab ära günekoloogilisi ja eesnäärme haigusi. Head avitajad on ka valge ristiku õied ja vahtraseemned koos idudega.

Aadu Irs hoiatab ohtra musta kohvi ja importteede tarbimise eest, samuti kritiseerib laste kokakoolalembust. “Ometi leidub looduses loendamatul hulgal ravimteede valmistamiseks taimi, mis ei sisalda närvisüsteemi ja südant koormavaid mürkaineid, vaid kuhjaga tervist,” räägib ta. Levinumad on vaarikas, angervaksa lehed, kanarbik, kummel, nõmmeliivatee, leesikas jne. Need taimed aitavad paljude tõvede korral. Ja veel paljudest teistest taimedest ja nende mõjujõust võiks rääkida lõputult, arvab Aadu Irs. “Aed ja mets on nagu apteek — kust saame abi tervisele ja ka elurõõmuks.”