KUULA SAADET | „Elustiil”: Helde Kombucha – sündinud, mitte tehtud!
Kas Sina tead, miks kombuchat nii tervislikuks joogiks peetakse? Kuidas tunda ära kvaliteetsed kombuchat ning kuidas seda kõige kasulikum juua oleks? Kõik need ja paljud teised küsimused saavad just siin saates vastatud, sest külas on Erkki Kabel Helde Kombuchast.
Helde Kombucha on elus ja pastöriseerimata jook, mis sünnib erinevatest hõrkudest teesortidest ning iidsest kombucha kultuurist ehk teeseenest. Teeseen (Medusomyces gisevii) on erinevate organismide (äädikhappebakterite ja pärmseente) sümbiootiline kultuur, kes tekib ja areneb jõudsalt teepõõsa lehtedest valmistatud tees. Kombucha on nende mikrokultuuride ning suhkru abil teest kääritatud jook.
Protsessi käigus teeseen muundab suhkrud orgaanilisteks hapeteks. Aeglane kääritamine rikastab jooki paljude vitamiinide, ensüümide, elusate pärmiliste ja bakteritega. Teise fermentatsiooni käigus tekib pudelisse loomulik mull ja sade. Valmis jook on madala suhkru- ning kalorisisaldusega, meeldivalt hapuka maitsega. Tervislik alternatiiv kõigile suhkrurikastele karastusjookidele ja õllele. Ta on suurepärane alkoholivaba peo- ja saunajook ning sobib ka sampuse asemel tervitusjoogiks. Ideaalne värskendaja ja janukustutaja.
Kombucha’t on maailmas palju uuritud. Joogile omistatakse mitmeid tervisele kasulikke omadusi. Temas leiduvad probiootikumid ergutavad seedimist, antioksüdandid turgutavad immuunsüsteemi, B-vitamiinid ja ensüümid tõstavad energiataset, äädikhapped ja polüfenoolid lõhustavad rasvu ning glükosamiinid vähendavad liigesevalu ja aitavad ennetada artriiti. Jook on hea organismi puhastaja ning antibakteriaalsete omadustega, taastab soolestiku normaalse mikrofloora.
Kuula kõigest lähemalt Elustiili podcastist: