Nõgesetee

Nõgesetee on suurepärane kaltsiumi, B-vitamiinide ja raua allikas. Need väga vajalikud toitained täidavad meie kehas mitmeid rolle, aidates sealhulgas tugevdada luid, omandada toidust paremini energiat, ning suurendada vere hapniku siduvat võimet. Nõgesel on põletikuvastane toime, mistõttu on see suurepärane abimees artriidi, südamehaiguste ja diabeedi puhul. Nõgeseteel on oma iseloomulik maitse mida saab sobivalt kombineerida näiteks rohelise tee või piparmündiga.

Hibiskusetee

Hibiskusetee on valmistatud erksavärvilistest hibiskuse õielehtedest ning see sisaldab rikkalikult antioksüdandina toimivat C-vitamiini. Antioksüdandid aitavad neutraliseerida kehas vabade radikaalide toimet, ennetades rakukahjustusi ja vananemist. C-vitamiin aitab ka immuunsüsteemi toetada ja nahas kollageeni moodustada. Mõningate uurimuste põhjal aitab hibiskusetee ka vererõhku alandada.

Apteegitilli tee

See erilise maitsega tee on paljude lemmik ning samas on inimesi, kellele ei meeldi see üldse. Apteegitilli tee aitab soodustada seedimist ning vähendab puhitust ja gaase, olles traditsiooniline abivahend seedehäirete puhul. Selle terapeutiline toime võib seisneda selles, et apteegitilli tee või selle seemnete närimine kiirendab õige veidi toidu liikumist läbi seedetrakti, seetõttu aitab see ka kõhukinnisuse puhul.

Võilillejuure tee

Võililledega on kõik tuttavad — kas peame seda rõõmsaks kollaseks suve alguse kuulutajaks või tüütuks nuhtluseks muruplatsil. Kuid vähem inimesi on kursis, et võilillejuurtest valmistatud tee on diureetilise (vedelikku välja viiva) ja maksa puhastava toimega. Mitmed uurimused näitavad ka, et võilillejuurel on põletikuvastast toimet ning see on hea antioksüdantide allikas. Võilillejuure tee sobib eriti hästi mee ja sidruniga serveerituna.

Pu-erh tee

Pu-erh on veidi vähem tuntud variatsioon tavalise teepõõsa lehtedest. See sisaldab veidi kofeiini, kuid vähem, kui teised teepõõsa lehtedest valmistatud teed. Oma erilise fermentatsiooniprotsessiga saavutab see tee unikaalse maitse ja lõhna mis võib esimesel proovimisel näida eemaletõukav, kuid õige valmistamise korral hakkab paljudele meeldima. On leitud, et pu-erh alandab “halva“ kolesterooli ja triglütseriidide taset veres ning samas suurendab „hea“ kolesterooli hulka. Pu-erh aitab sarnaselt apteegitillile ka seedimist toetada ja veidi kiirendada.

Roheline tee

Roheline tee on teada oma suure antioksüdantide ja polüfenoolide sisalduse poolest, kuid samas sisaldab see ka kofeiinilaadseid ühendeid, mis tähendab et seda ei tasu tarbida liitrite kaupa. Üks huvitav uus uuring näitab, et rohelisel teel võib olla tugev ajukahjustusi raviv ja ennetav toime, eriti neurodegeneratiivsete haiguste puhul, nagu Alzheimeri, Parkinsoni ja Huntingtoni tõbi.

Töös uuriti, kas rohelisel teel võiks olla potentsiaalselt närvirakkude kasvufaktorit ergutav toime — kasvufaktor on oluline närvirakkude kasvuks, ellujäämiseks ja töökorras püsimiseks. Teadlased arvavad, et rohelises tees sisalduvad polüfenoolid tugevdavad kasvufaktori toimet ning seetõttu võib see olla kasulik ja soodne toetav ravi neurodegeneratiivsete haiguste pikaajalise ravi kontekstis. Teadlased leidsid, et kuigi tee joomisel ajusse jõudvate polüfenoolide kogus on imeväike, on siiski sellest kasu, kuna toime avaldub juba ülimadalate kontsentratsioonide juures.

Nii et tegelikult ei vaja me tingimata topeltpimekatset selleks, et nautida tee kasulikke omadusi — ükskõik milline see tee siis ka ei ole. Kas oma aiast nopitud taimetee või kvaliteetne roheline tee, see oleneb maitseeelistustest ning soovitavast kasust.