See lihtne väljanägemiselt ja kasutamismeetodilt alkomeetrit meenutav seade püüab kinni keemilised signaalid inimese välja hingatud õhust. Lisaks sellele, et iseloomulikud hingamisest jäävad jäljed ekraanil näitavad vähiga seotud muutusi, on sealt võimalik välja lugeda ka seda, kui suur on patsiendi risk haigestuda maovähki.

Iisraeli teadlased eesotsas professor Hossam Haick'iga väidavad, et see süsteem on täpne ja odav ning võimaldab patsiendi seisundit väga kergesti jälgida.

Loodetakse, et hingamistest päästab tuhandeid elusid, sest siiamaani avastatakse maovähki väga tihti nii hilises staadiumis, et see ei allu enam ravile.

Lisaks sellele, et hingamisseadme süsteem on lihtsam ja odavam kui muud meetodid, mida siiani maovähi diagnoosimiseks on kasutatud, on see ainuke meetod, mis näitab ka vähieelset seisundit ehk esmast rakumuutust mao limaskestas. Juba välja arenenud vähkkasvaja puhul näitab see seade, millise staadiumiga on tegemist.

Teadlased ja arstid loodavad, et see uus meetod on tulevikus alternatiiviks ka kallile ja ebamugavale gastroskoopiale, mida eesti keeles vahel kutsutakse "mõõganeelamiseks".

Allikad:

Daily Mail
Tartu Ülikooli Kliinikum