Tunned ennast füüsiliselt paremini ja oled uhke, et sul on mõned kasulikud harjumused selle asemel, et soiguda nagu tavaliselt: ”Oh kui raske on midagi muuta, ma pole seda seni suutnud ega suudagi.” Soovitusi jagab The Mail on Sunday.

Söö tumedat šokolaadi

Kui sa ei taha ennast näksimise pärast süüdi tunda, söö datleid või tumedat šokolaadi. Datlid on looduslikult magusad, kiudaineterikkad ja soolestikule kasulikud.

Tumedas šokolaadis on mõned antioksüdandid ja veidi rauda. Paarist tükist peaks piisama, kuna selle maitse on väga tugev. See on igal juhul parem variant kui kugistada alla terve tahvel odavat šokolaadi, mis on üksnes suhkrustatud praht, ja ennast sellepärast süüdi tunda.

Lükka lõdvestav jook edasi

Just jaanuaris on kõige parem muuta oma joomisharjumusi. Sa ei ole ainus, kes kõrtsis limonaadi limpsib. Kui aga osutub ülesaamatult raskeks niimoodi jätkata, lükka õhtune drink lihtsalt päeva lõppu.

Kui kulistad koju jõudes kohe pudeli veini ja sul on sellega nii kiire, et ei tunne joogi maitsetki, siis vaevalt et hakkad enam korralikku süüa tegema, ja lepid viletsa toiduga. Kui sul on vaja pisut veini juua, joo see peale sööki.

Kui aga suudad mõni õhtu üldse mitte juua, märkad hommikul, kui hästi sa ennast tunned. Maksale puhkuse andmine on su tervisele väga hea.

Kasuta kanepiõli

Kanepiõlis on palju küllastumata rasvhappeid. See kaitseb südamehaiguste eest, aitab vähendada liigesepõletikku artriidi korral, on kasulik nahahaiguste — ekseemi ja psoriaasi puhul. Lastel, kes kannatavad tähelepanupuudulikkuse häire all, aitab see keskenduda.

See on tõeline imeõli, kuid seda tuleks kasutada külmalt, salatites, aedviljade ja grill-liha juures.

Söö häid baktereid

Jogurtites leiduvad “head” bakterid hoiavad soolestiku korras ning kiirendavad puhituse ja bakteriaalsete kõhuhaiguste möödumist. Vahel aitavad need ka ärritunud soole sündroomi puhul.

On ka jooke, kuhu on lisatud häid, probiootilisi baktereid, kuid mõnikord on neisse jookidesse pandud suhkrut ja lisaaineid. Nii et söö elusat, kvaliteetset jogurtit. Otsi etiketilt sõnu lactobacillus, bifidus või acidophilus, need on heade bakterite nimed. Alustuseks piisab väikesest topsist päevas.

Samuti püüa tasapisi hakata sööma selliseid toite, mis soodustavad heade bakterite arengut. Probiootiliste bakterite arengut soodustavaid baktereid nimetatakse prebiootilisteks ja neid leidub artišokis, täisteraleivas, kaerahelvestes, sibulates, küüslaugus, porrulaugus, banaanides, ubades ja läätsedes.

Enne soola lisamist maitse toitu

Proovi toidule maitse lisamiseks ka sidrunimahla, värskelt purustatud musta pipart ja tšillipipart.

Liigne sool pole tervisele kasulik, muu hulgas võib see põhjustada vererõhu tõusu ja süvendada kaltsiumipuudust. Sellepärast on vägagi mõttekas harjutada ennast enne soola lisamist toitu maitsma.

Kui vähendad soola kogust toidus tasapisi, muutuvad maitsenäsad järjest tundlikumaks ja nii hakkad tajuma üha peenemaid maitsenüansse.

Auruta aedvilja

Aurutamisel ei lähe toitaineid peaaegu üldse kaotsi, vastupidi on lood keetmisega. Aurutamine ei võta kauem aega, kuid maitse ja konsistents jääb palju parem. Vette võid lisada rosmariini. Ka mikrolaineahjus jääb alles enamik aedvilja toitainetest.

Asenda karastusjoogid veega

Mõnikord kindlasti võib, kuid on inimesi, kes joovad kihisevaid jooke väga palju. Nii saavad nad aga ka hiigelkoguse suhkrut.

Mõned tooted sisaldavad ka happeid, mis võivad hävitada hambaid. Dieetjookidesse lisatud happed võivad suurendada kaltsiumi eraldumist kehast, mis on luudele kahjulik. Kui loobud kihisevaist karastusjookidest, tänavad sind nii su rahakott, hambad, kehakaal kui ka soolestik.

Tõsta oma töölauale veepudel ja klaas, kanna väikest veepudelit kaasas, et saaksid juua, millal vaja. Piisav veejoomine teeb head nii ajule kui ka seedesüsteemile.

Kui aga tunned, et niiviisi toimides pead päev läbi tualeti vahet jooksma, joo vett pisikeste lonksude haaval, aga sageli.

Ära söö teleri ees

Sel väiksel muudatusel on määratu mõju su söömisharjumustele, sellele, kuidas end pärast sööki tunned ja kui terve su keha aastal 2008 on.

Keskendu söögile: mida rohkem sellele keskendud ja selle maitset tunnetad, seda rohkem stimulatsiooni saab hüpotalamus — aju osa, mis kontrollib isu. See tähendab, et tunned õigel ajal, mil kõht on täis. Pane teler kinni, kui sööd, sest toidu kugistamine samal ajal midagi muud tehes ei lase õigel ajal tunda signaali “kõht on täis”. Proovi, sellest on kasu!

Joo ainult 3-4 tassi teed-kohvi päevas

Kärbi päevast tee ja kohvi joomist 3-4 tassile. Peale kohvi sisaldab ka tee kofeiini ja tanniini, mis võib suurtes kogustes meeleolu häirida, vähendada energiat ja mõjutada oluliste mineraalide, näiteks raua ja isegi kaltsiumi omastamist.

Esialgu võib sind tabada peavalu, kuid on mõtet see ära kannatada. Kofeiinivaba kohvi või teed võid muidugi juua niipalju kui tahad.

Söö väherasvast toitu

See võib tunduda niigi selge, kuid väherasvane toit on väga kasulik tervisele, eriti südamele ja soolestikule. See ei tähenda madala rasvasisaldusega valmistoitude söömist. Need on tihti täis suhkrut.

Kvaliteetne tailiha on kallis, kuid seda kodus valmistades harjud aegamööda ka vähem sööma. Koore asemel proovi kastmetes crème fraiche´i või jogurtit. Tõsi, keeta neid ei saa.

Majoneesi aga saab lahjendada pooleks naturaalse jogurtiga.